måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Hon är yngst i fullmäktige: ”Känner en otrolig tacksamhet”

Publicerad: 8 februari 2023, 07:12

Emine Hamza (M) fullmäktigeledamot Östra Göinge. Foto: Pressbild

Emine Hamza (M) är fullmäktigeledamot i Östra Göinge kommun. Hon är en av Sveriges 38 nyvalda kommunpolitiker som var 18 år på valdagen.
• Lista: Så ser snittåldern ut i din kommun

Ämnen i artikeln:

PolitikerVal 2022Ny i politikenSenaste nyttUngdomar

EJ


Hur känns det att vara fullmäktigeledamot?
– Spännande, nytt och lärorikt. Jag har varit på alla möten hittills och det känns fortfarande lite overkligt. Jag minns när jag gick in i sessionssalen och insåg att nu ska jag sitta där. Det jag känner främst är en otrolig tacksamhet. Jag har inte stått i talarstolen än, men jag hoppas få göra det.

Varför valde du att engagera dig just i Moderaterna?
– Allt började när jag var 13, under valet 2018. När vi pratade om olika partier inför skolvalet började jag undra var jag står i olika frågor. Jag hade även prao i kommunen och då kändes det klockrent att jag stod Moderaterna närmast.

Hur lyckades du komma in i fullmäktige som 18-åring?
– Genom att praoa i kommunen och sitta i MUF-styrelsen fick jag kontakter och började gå på partimöten vid varje chans. Att komma in i fullmäktige handlar om att ha ett intresse för politik, vara engagerad och vilja bidra.

Har du fått någon internutbildning som förberett dig för uppdraget?
– En massa! Nu i helgen har vi en om retorik och debatt. På riksmöten har jag fått lära mig massor och inom MUF har vi fått olika utbildningar.

Hur har dina närstående reagerat på att du blivit invald?
– Jag har fått stort stöd av familj och vänner och alltid känt att de finns när jag behöver dem. De ser på mig att jag verkligen brinner för det här. Mina vänner tror att jag kan visa äldre politiker hur vi ungdomar ser på saker, vilket de tycker att de äldre inte gör.

Hur har övriga fullmäktigeledamöter tagit emot dig?
– Jag blir väldigt positivt bemött av både mitt och andra partier. Jag har fått höra att det är så härligt att jag engagerar mig i min ålder. De brukar säga att någon måste ersätta dem i framtiden, och det gläder mig att vi unga faktiskt kan vara med och bidra.

Vad ser du mest fram emot i ditt engagemang?
– Just nu är jag är nöjd med kommunen, jag lär mig mycket och det är kul. Målet är att kunna jobba sig upp på regionnivå, men det får framtiden avgöra.

Sveriges äldsta fullmäktigeledamot är 91-årige Karl Erik Zetterkvist (SD) i Nordmalings kommun, även han är ny sedan valet.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev