torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Högsta instans säger nej till kommuners slöjförbud

Publicerad: 8 december 2022, 12:49

Högsta förvaltningsdomsolen säger nej till slöjförbud.

Foto: Johansen, Carina

Slöjförbud för flickor upp till sjätteklass klubbades igenom av M- och SD-styret i skånska Staffanstorp 2019. Även Skurups kommun har velat se ett förbud.
Men högsta instans säger nej.

Ämnen i artikeln:

SlöjaEleverReligionGrundskolanFörskola

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen saknas lagstöd för kommuner att förbjuda så kallad huvudduk och liknande plagg i kommunala förskolor och grundskolor.

Staffanstorp har velat ha förbud mot huvudduk för barn i förskola och grundskola upp till och med sjätte klass. I Skurups fall skulle både både personal och elever i förskola och grundskola omfattas.

Tidigare har riksdagen avslagit förslag om förbud mot huvudduk – och konstitutionsutskottet har uttalat att lagstiftning som förbjuder slöja ute i samhället eller för barn i vissa verksamheter inte är aktuell.

De båda skånska kommunerna har drivit frågan juridiskt i flera år. Förvaltningsrätten kom i sitt tidigare beslut fram till att slöjförbudet som de båda kommunerna vill införa strider mot grundlagens bestämmelse om religionsfrihet och mot Europakonventionen.

Högsta förvaltningsdomstolen utgår i stället från yttrandefriheten och menar att uttryck för religionstillhörighet, som klädsel, i stället omfattas av den lagen.

”Att begränsa rätten att bära huvudduk har effekter för enskilda och är därför en begränsning av yttrandefriheten. För att begränsningen ska vara tillåten måste den ha stöd i lag. Sådant lagstöd saknas i nationell rätt och därför ska kommunernas beslut upphävas” säger justitierådet Ulrik von Essen i ett pressutskick.

/TT

LÄS MER: Så ser Svalövs SD-topp på slöjförbud för barn

LÄS MER: Slöjbeslut överklagas till högsta instans

LÄS MER: DO ska granska Skurups slöjförbud

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev