torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Historiskt skifte i Surahammar – S förlorar makten

Publicerad: 22 juni 2021, 08:13

Johanna Olofsson (M) tar över som kommunstyrelsens ordförande i Surahammar.

Samma dag som Stefan Löfven och hans regering föll i en historisk misstroendeomröstning i riksdagen förlorade också Socialdemokraterna makten i Surahammar i Västmanland.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaRegion VästmanlandSDSverigedemokraternaCenterpartiet

Det historiska skiftet innebär att Socialdemokraterna för första gången förlorar makten i bruksorten. I stället tar en koalition bestående av M, SD, KD, L och C över, rapporterar lokala medier.

— Det känns fantastiskt, det är ju det här vi jobbat för, säger Johanna Olofsson (M), ny ordförande i kommunstyrelsen, till SVT Nyheter Västmanland.

I början av maj uteslöts Centerpartiet från den regerande koalitionen med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, efter ett sju år långt samarbete – vilket banade väg för maktskiftet.

LÄS MER: Efter maktskifte: C i samarbete med SD - ”Tvungna för kommunens bästa”. 

— Det har varit uppenbart under en längre tid att vi inte delar uppfattning om hur kommunen måste föras framåt, sade kommunstyrelsens dåvarande ordförande Chris Marlowe (S) till SVT då.

S och V hoppades kunna regera vidare med ett minoritetsstyre och föreslog att strukturen i kommunens nämnder och utskott skulle göras om.

Centerpartiet valde då att ansluta sig till den tidigare oppositionen, som såg sin chans att knipa makten. Det nya styret, som har 17 av 31 mandat, slöt ett samarbetsavtal med gemensamma åtgärdspunkter – vilket röstades igenom i kommunfullmäktige på måndagskvällen.

/TT

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev