måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Hemlig inspelning av SD-toppen får styret att svaja

Publicerad: 17 mars 2023, 13:06

Hanna Nilsson (SD) är sjukskriven. Moderaten Lina Bengtsson hoppar tillfälligt in som kso.

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Hässleholms styre svajar ordentligt. Kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) har sjukskrivit sig. Hon har i en hemlig inspelning kallat en moderat för ”det dumma helvetet” och uttalat sig nedsättande om kommunens tjänstemän.

M och KD är starkt kritiska och kräver åtgärder från koalitionspartnern Sverigedemokraterna.


Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Det är oklart hur länge Hanna Nilsson kommer att vara sjukskriven, säger Lina Bengtsson (M) som tillfälligt tar över som kso.

– De överträdelser och de uttalanden om kommunen och tjänstemän som hon gjort är för grova för att kunna accepteras, säger Lina Bengtsson till Kristianstadsbladet.

Tidningen har lyssnat på en hemlig inspelning där Hanna Nilsson säger att en partikollega är ”helt värdelös” och uttalar sig nedsättande om en M-politiker samt om kommunala tjänstemän.

”Det som nu har framkommit är helt nytt för oss och gör det omöjligt att fortsätta på det sätt som styret leds i dag”, skriver M och KD i ett pressmeddelande där kräver att Sverigedemokraterna vidtar åtgärder. Men det är oklart vad de vill att SD gör.

– De är naturligtvis väldigt pressade just nu. De har bett om möjlighet att få hantera det här internt och det tycker vi är rimligt, så de jobbar på, säger Lina Bengtsson till P4 Kristianstad om Sverigedemokraterna.

Mitt i den snåriga politiska konflikten finns en segdragen tvist mellan kommunen och en lokal företagare. Hanna Nilsson och en partikamrat till henne har polisanmält mannen och påstår att han försökt pressa kommunen att köpa hans anläggning. Mannen har i sin tur polisanmält SD-kommunalrådet för bland annat tjänstefel, skriver Dagens Nyheter.

DS söker Hanna Nilsson.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev