fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Hårdare krav på föreningar i Malmö

Publicerad: 27 februari 2019, 11:47

Kommunalråd Frida Trollmyr (S) vill förhindra att bidrag går till odemokratiska organisationer. Foto: Jens Ohlsson

Malmö stad vill skärpa kraven på föreningar genom tydligare riktlinjer om att de ska verka för demokrati, jämställdhet och mångfald. Föreningar som bryter mot reglerna kan nekas bidrag, enligt förslaget som i veckan tas upp i fullmäktige.

Ämnen i artikeln:

FöreningsstödMalmö

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Om förslaget klubbas av fullmäktige i morgon, torsdag, kan föreningar i Malmö i framtiden förlora sina kommunala bidrag om de inte uppfyller de nya förtydligade riktlinjerna om demokrati. I en debattartikel i Kvällsposten tidigare i veckan skrev kommunalråden Ewa Bertz (L) och Frida Trollmyr (S) om Malmö stads skärpta krav. För att kunna beviljas bidrag ska föreningen ”verka för jämställdhet och mångfald, och ta avstånd från våldsbejakande uttryck och åsikter.”

Kraven är än hårdare på styrelseledamöter, anställda och ledare. Här vill kommunen att den som uttrycker åsikter som strider mot riktlinjerna ska lämna sitt uppdrag.

– Vi kan inte gå in och kolla varje enskild person. Men får vi uppgifter om att något inte är rätt kan vi gå in och kontrollera och sedan säga att vill ni fortsätta få bidrag så får denna person lämna, säger Ewa Bertz, kommunalråd med ansvar för demokrati och mänskliga rättigheter.

Malmö stad har även tidigare haft skrivningar om demokrati i sina riktlinjer för bidragsgivning, men dessa förtydligas alltså nu. Varken Ewa Bertz eller Frida Trollmyr upplever att det har varit några stora problem med dessa frågor i Malmö, men att det var dags för en översyn.

– Jag har känt att vi ska göra allt vi kan för att skydda oss från att skattemedel går till felaktiga ändamål, odemokratiska organisationer eller rent av kriminell eller extremistisk verksamhet, säger Frida Trollmyr, kommunalråd med ansvar för kultur och fritid.

– En diskussion vi har haft handlar om hur vi ser på vad som är en demokratisk organisation, där nämnder har tänkt olika. Räcker det med att ha årsmöte och stadgar?

Nu specificeras det.

– Det viktigaste är att nu gör vi en så kallad kappa med likvärdiga krav som gäller för alla nämnder, säger Ewa Bertz.

Hur kommer föreningslivet att ta emot detta?

– Med glädje. Vi har haft frågan ute på remiss, och föreningarna tycker att det är bra att det kommer en enhetlighet här.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev