Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Hård kritik mot KD:s sidbyte i Södertälje: ”De är i händerna på helt vilda partier”

Publicerad: 26 september 2022, 09:13

Pusselbitarna föll till sist på plats för petade gruppledaren David Winerdal (KD).

Foto: Liza Simonsson

Kristdemokraterna i Södertälje petade sin gruppledare och ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Det rör upp starka känslor.
Den avsatte David Winerdal är kritisk till partiets kursändring. ”Det hade de inte kunnat göra med mig i förarsätet.”

Ämnen i artikeln:

SDKristdemokraterna

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


David Winerdal förstod inte varför Kristdemokraterna petade honom som gruppledare. Partiet hade gjort en stark valrörelse och ökat från 8,7 till 9,3 procent. 

Han blev därför överraskad när partistyrelsen fyra dagar efter valet meddelade honom att Anna Syrjänen skulle ta över hans tjänst. Partiet ville ha en ny typ av ledarskap fick han veta. Det hade ingenting att göra med han kraftfullt stängt dörren för samarbete med Sverigedemokraterna. I en intervju med DS trodde han inte att ställningstagandet låg bakom petningen.

I torsdags meddelade KD, M och L att de ska styra kommunen i minoritet med stöd av SD och Realistpartiet. Då föll pusselbitarna på plats, säger David Winerdal.

– Det hade de inte kunnat göra med mig i förarsätet. Jag har tydligt sagt att under mitt styre är det inte aktuellt.

Hur kände du när du såg presskonferensen?
– Jag tänkte naturligtvis på de väljare som röstat på Kristdemokraterna för att vi väldigt tydligt tog ställning mot Sverigedemokraterna. 

KD styrde den gångna mandatperioden Södertälje tillsammans med S, C och MP. David Winerdal trodde att partierna skulle försöka locka över Liberalerna till koalitionen och därmed fortsätta i majoritet. I stället blir det ett – enligt honom – bräckligt, oberäkneligt styre.

– De är i händerna på två helt vilda partier, som jag inte tror att någon i Södertälje vill bli kidnappad av. Realistpartiet är ett parti man inte kan hålla i handen när det börjar blåsa. Samma sak med Sverigedemokraterna, de är rookies i det här. 

Även Kristdemokraternas samarbete med Sverigedemokraterna på riksplan svider i David Winerdal. Finns det en möjlighet att styra utan SD ska den alltid tas, anser han.

– Att vi måste styra med Sverigedemokraterna på nationell nivå är för mig oerhört besvärligt känslomässigt och intellektuellt.

Kristdemokraternas ordförande i kommunen Robert Halef har i flera intervjuer uppgett att David Winerdals SD-motstånd inte ligger bakom petningen. Han anser att medier har förstorat upp frågan.

– Vi har bildat en allians i Södertälje bestående av borgerliga partier. Vi är överens om att driva borgerlig politik och har fått det mandatet av våra väljare. Vi gick till val på att få till en förändring, säger han till Dagen.

Kristdemokraternas sidbyte har också rört upp starka känslor i Centerpartiet och Miljöpartiet. På Facebook kallar Tage Gripestam (C) det nya styret för blåbrunt. Lars Greger (MP) använder samma ord i en intervju med Länstidningen Södertälje. 

Tage Gripestam säger att han är besviken på den borgerliga trion.

– Centerpartiet är inte berett att luta sig mot Sverigedemokraterna eller Realistpartiet. Det är inte hållbart för Södertälje och inte för oss själva, utifrån våra värderingar. Det är mycket märkligt att Kristdemokraterna går över till den sidan trots att vi har åstadkommit mycket positivt den gångna mandatperioden, säger centerpartisten till tidningen.

DS har utan framgång sökt Robert Halef.

LÄS MER: Maktskifte i Södertälje – Godner (S) tvingas bort av ny högerallians

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev