lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Här släpper S in M till makten för första gången

Publicerad: 29 september 2022, 11:58

Erik Nises (S) och Ulrik Bergman (M) ska styra Borlänge tillsammans. Foto: Socialdemokraterna i Borlänge, Riksdagen

S sitter kvar vid makten i Borlänge. Men nu för första gången i koalition med M. ”Oroliga tider bemöts bäst med ökat samarbete”, säger Erik Nises (S).

Ämnen i artikeln:

Val 2022Lokala styren efter valet 2022Senaste nyttSocialdemokraternaModeraterna

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


S och M presenterade på torsdagen sitt nya majoritetsstyre i Borlänge. Socialdemokraterna har alltid haft posten som kommunstyrelsens ordförande och så blir det även nu när Erik Nises (S) får rollen. Han menar att koalitionen mellan S och M ger den stabilitet som kommunen behöver. 

– Jag är övertygad om att oroliga tider både säkerhetspolitiskt och ekonomiskt bäst bemöts med ökat samarbete, säger Erik Nises.

Partierna känner sig trygga med att kunna komma överens om innehållet i politiken trots ideologiska skiljelinjer. 

– Vi har sett att vi sakpolitiskt kommer framåt i ett antal för Borlänge avgörande frågor med två partier som kan ta ansvar för reformtakt och ekonomi, säger Erik Nises.

– Vi har samsyn i ett antal frågor som vi enats kring. Vi har fått ge avkall på annat, men på det stora hela känner vi att vi har fått igenom ett bra program som täcker de centrala frågorna som vi identifierar som viktiga, säger Ulrik Bergman (M), gruppledare för Moderaterna i Borlänge.

Potentiella konflikter har partierna förhandlat om under de senaste veckorna. 

– Det vi har kunnat förutse har vi löst ut. Det handlar till exempel om att vi har väldigt olika syn på privatiseringar där vi har nått en kompromiss som är bra för våra väljares ingång och som Moderaterna tycker duger för dem, säger Erik Nises.

Kompromissen innebär bland annat att Moderaterna har fått avstå från att införa lagen om valfrihetssystem i hemtjänsten. I stället ska ett framtida äldreboende upphandlas. M har också fått igenom aktivitetsplikt för dem som får försörjningsstöd.

För Moderaterna innebär samarbetet med S att partiet för första gången ingår i styret av Borlänge. Ulrik Bergman tror inte att väljarna kommer att straffa M för att man söker samarbete till vänster. 

– Samarbete mellan S och M har prövats i flera andra kommuner, som Ludvika och Eskilstuna där man varit nöjd och även väljarna har tyckt att det har varit ganska bra. Då tyckte vi att det kan vara värt att pröva även här. Politik handlar för mig om att få genomslag för de politiska förslag man lägger fram, och det får vi i det här samarbetet, säger han. 

LÄS MER: Socialdemokratiska skyltfönster släcks på flera håll 

LÄS MER: Gängvåldet allt brutalare – ändå fick han S att växa

LÄS MER: 80-årigt syskonpar lyfte M

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev