onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Här kniper Nyans partiledare sannolikt ett mandat

Publicerad: 22 september 2022, 09:10

Nya partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel tar troligen plats i Botkyrkas kommunfullmäktige. Foto: Maja Suslin/TT

Med 14 rösters marginal fick det nya partiet Nyans efter viss dramatik till slut ett mandat i Botkyrkas kommunfullmäktige. Troligen tar partiledaren Mikail Yüksel plats där.

Ämnen i artikeln:

Val 2022Partiet NyansPolitik

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Den slutliga räkningen av rösterna i Botkyrka blev synnerligen spännande för Nyans. På onsdagsförmiddagen låg partiet över tvåprocentsspärren, på eftermiddagen under spärren, för att framåt kvällen till slut landa på 2,03 procent av de 45 059 giltiga rösterna. 

Med 916 röster tar partiet ett mandat i fullmäktige, men vilket parti som därmed förlorar ett mandat är oklart. Den slutliga mandatfördelningen har ännu inte redovisats på valmyndighetens sajt. 

Botkyrka har den gångna mandatperioden styrts av fem partier: S, MP, KD, L och C. De har haft en knapp majoritet, som de nu har förlorat. Innan Nyans knep ett av mandaten hade fempartikoalitionen 37 av de 75 mandaten. Ytterligare ett krävs för att uppnå majoritet.

Nyans partiledare Mikail Yüksel stod överst på partiets valsedel i Botkyrka och enligt uppgifter till Dagens Nyheter har han nu folkbokfört sig i Botkyrka och kan därmed representera partiet i fullmäktige. 

Mikail Yüksel uteslöts för fyra år sedan ur Centerpartiet för att han haft samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. 

LÄS MER: Han tar Nyans första mandat – ”De etablerade partierna har inte brytt sig”

LÄS MER: Så gick det för Nyans – partiet kan komma in i fem kommuner

LÄS MER: Guide: Lokala valen i siffror – tio viktigaste resultaten

Vad vill Partiet Nyans?

På sin sajt listar Nyans partiets viktigaste frågor. 

En rubrik är ”LVU-missbruket”, vilket beskrivs som att det finns föräldrar som anser sig vara orättvist behandlade av socialtjänsten.

Partiet vill att det kartläggs om religiös och etnisk tillhörighet påverkar tjänstemännens bedömning, att familjer ska få gratis juridiskt stöd och att ”barn som tillhör annan kultur eller religion skall garanteras en uppfostran i enlighet med hens ursprungliga kultur och religion hos det placerade familjehemmet för att förebygga eventuell assimilering”.

Nyans anser att ”det är helt obegripligt att sjukvården styrs av Sveriges landsting och regioner” och ”tycker inte att sjukvården skall styras av politiker som inte har en susning om sjukvård”.

Skolan bör enligt partiet ”omedelbart förstatligas och styras av experter, inte fritidspolitiker med begränsade kunskaper om hur en skola fungerar”.

Partiet är positivt till fristående skolor och vill ”öppna samtliga misslyckade skolor i förorterna för privata utförare som visat att de kan leverera resultat”, helst stiftelser. Men kontrollen av skolorna ska stärkas. 

Partiet är emot fri hyressättning och vill att en ny myndighet ska ansvara för bostadsbyggandet i hela landet. Fler hyresrätter ska byggas, som ska förvaltas av kommunala och statliga bolag utan vinstintresse.

Partiet vill att islamofobi och afrofobi erkänns som samhällsproblem samt att muslimer och afrosvenskar får status som nationella minoriteter. Partiet vill också bekämpa kristofobi och säger sig vara berett att ”axla rollen som alla minoriteters beskyddare”.  

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev