lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Här är vinnarna i valet på söndag

Publicerad: 11 september 2014, 11:45

SD, MP och V ökar mest, men Löfven får höja segerbucklan. Så går det i riksdagsvalet på söndag enligt Dagens Samhälles prognos som bygger på en unik sammanvägd opinionslägesanalys.


På söndag kväll står det klart vilka som går segrande ut ur kampen om riksdagsmajoriteten. Sannolikt blir det en rödgrön seger och den som då får lyfta segerbucklan blir Stefan Löfven (S).

United Minds, Sifo och Novus har nyligen rapporterat om att blockskillnaden minskat och är nere i cirka 5 procent. Räknar man samman alla opinionsinstituts aktuella mätningar ligger blockskillnaden fortfarande över 8 procent.

Dagens Samhälles valprognos bygger på de tillgängliga opinionsmätningarna den 9 september (opinionsläget uppdateras löpande här). Den baseras på sammanlagt åtta mätningar med totalt 11 600 intervjuade. SCB:s stora majmätning ingår inte eftersom den inte fångar eventuella förändringar sedan dess.

I prognosen är siffrorna justerade för hur väljarna betedde sig i valen 2010 respektive 2006. Vad vi också vet från tidigare val är att medelvärdena från opinionsmätningarna i september hamnar mycket nära valresultatet, åtminstone på blocknivå. Enskilda partier kan avvika mer eller mindre.

Dagens Samhälle har gjort månadsvisa valprognoser sedan september 2013. Varje gång har den pekat på en rödgrön seger. Ställningen har i medeltal varit 49-40 till de rödgrönas fördel. Överlag har opinionen varit stabil det senaste året och någon stark återhämtning från Alliansen har inte synts till. De rödgröna har dock gått ner från tidigare toppnivåer väl över 50 procent.

Dagens Samhälles slutliga valprognos är följande:

■ De rödgröna får 47,0 procent +/- 0,6 procent.
■ Allianspartierna får 38,6 procent +/- 0,6 procent.
■ Sverigedemokraterna får 10,2 procent +/- 0,4 procent.
■ Övriga partier får 4,1 procent, varav FI 2,9 procent.

Feministiskt Initiativ ser inte ut att klara spärren. Gudrun Schyman har tagit väljare från de rödgröna partierna, vilket bidrar till att de inte lyckas få ihop till egen majoritet i riksdagen.

Samtliga Allianspartier backar jämfört med 2010, men den i särklass största förloraren blir Fredrik Reinfeldt och Moderaterna. De sänker Alliansen rejält och landar på drygt 22 procent, vilket är långt under valet 2010 då M fick 30 procent.

Tungt är det också för Stefan Löfven. Socialdemokraterna går mot partiets sämsta val någonsin. I vår prognos hamnar S 0,6 procent under valet 2010. I juni 2012 var Löfven uppe i 35–36 procent efter glädjeskuttet som följde på Håkan Juholts avgång.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet går mot bättre resultat än 2010. Den självklara vinnaren är dock Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. SD nästan fördubblar sitt väljarstöd och slutar på 10,2 procent. SD blir också vågmästare i riksdagen.

Hur valprognosen fördelar sig på samtliga enskilda riksdagspartier framgår i faktarutan till höger eller nedan i mobilen. Sent på söndag, om valet och tekniken fungerar som tänkt, får vi det slutliga resultatet och kan då se hur bra eller dåligt Dagens Samhälles valprognos har fungerat. Det som i realiteten räknas är förstås hur väljarna lägger sina valsedlar på valdagen.

Historien talar för att det inte blir så stora förändringar fram till söndag.

Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle

Dagens Samhälles slutliga valprognos

De rödgröna får 47,0 procent +/- 0,6 procent. Varav Socialdemokraterna 30,1, Miljöpartiet 9,5 och Vänsterpartiet 7,4.

Allianspartierna får 38,6 procent +/- 0,6 procent. Varav Moderaterna 22,1, Folkpartiet 6,3, Centerpartiet 5,1, Kristdemokraterna 5,1.

Sverigedemokraterna får 10,2 procent +/- 0,4 procent.

Övriga partier får 4,1 procent, varav FI 2,9 procent.

________________Opinionsläget i Sverige - den mest kompletta analysen

Dagens Samhälles opinionsanalys är en unik sammanvägning av den senaste månadens alla publicerade opinionsundersökningar.

Här är den

.

LÄS ÄVEN:

Rödgrön knockout i kommunerna på söndag (väljarbarometer)

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev