Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Här är kommunerna som kan införa förbud

Publicerad: 9 januari 2019, 02:45

Moderaterna dominerar bland de ordföranden i kommunstyrelsen som vill förbjuda tiggeri. Två av tre moderater som svarat på enkäten vill se ett förbud.

Foto: Gitmar/Mostphotos

Frågan om tiggeriförbud är känslig och splittrar många styren, visar Dagens Samhälles enkät.

Ämnen i artikeln:

TiggeriförbudKommunerPolitik

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Datawrapper är blockerad under “Visa våra partners”.

En dom i Högsta förvaltningsdomstolen den 17 december slog fast att Vellinge har rätt att ändra i kommunens lokala ordningsföreskrifter så att passiv insamling av pengar inte tillåts. Förbudet gäller på fem platser. Av domen framgår det att förbudet kan införas så länge det är geografiskt begränsat.

Flera kommuner överväger nu liknande beslut. En av dem är Österåker.

– Tiggeri är inte ett jättestort problem i Österåker. Vi har tiggeri på ungefär fem platser, där det sitter en person på varje ställe. Men vi tycker att det här är en principsak. Tiggeri är ingen väg ur fattigdom, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det är tveksamt om hon lyckas driva igenom ett förbud då Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna som hon styr tillsammans med tidigare har sagt nej.

Dagens Samhälle har skickat ut en enkät till kommunstyrelsernas ordförande i alla Sveriges kommuner. 162 av 290 har svarat på någon av frågorna i enkäten, och av dessa uppger 25 att de vill införa ett lokalt tiggeriförbud. Något fler, 36, svarar att det finns förutsättningar att få majoritet i fullmäktige för ett beslut om lokalt tiggeriförbud.

I hur många kommuner det faktiskt finns en majoritet är dock osäkert. Detta eftersom svaren ibland bygger på bedömningar av hur andra partier tänker agera i frågan. På en del håll kan oppositionen komma att driva igenom ett förbud och köra över det minoritetsstyre som finns.

Flera kommuner vill i stället för ett förbud se ett tillståndskrav för tiggeri. Eskilstuna och Kungsbacka har beslutat om detta, och ytterligare några förbereder liknande beslut. Tillståndskravet i Eskilstuna underkändes av länsstyrelsen och väntar nu på avgörande i förvaltningsrätten.

Moderaterna dominerar totalt bland de kommunstyrelseordförande som svarat att de vill införa ett förbud, 23 av 25 är M-politiker. Ytterligare ett antal moderater svarar att de inte vill ändra de lokala reglerna utan hoppas på ett nationellt förbud, som Moderaterna driver i riksdagen.

De övriga två ks-ordförande som svarat att de vill ha ett lokalt förbud är Torkild Strandberg (L) i Landskrona och Göran Dahlström (S) i Katrineholm.

– I Sverige har vi avskaffat tiggeriet och vi ska inte återinföra det. Det är inte värdigt att människor ska tigga. Det bästa vore om de som tigger åkte hem till Rumänien och Bulgarien så att de fick ta ansvar för sina medborgare. Vi behöver sända en signal att de inte kan hålla på och exportera sina fattiga människor till Sverige, säger Göran Dahlström som styr Katrineholm i koalition med Moderaterna.

Hur kommer det sig att du är den enda socialdemokraten som svarat att du vill ha ett tiggeriförbud?

– Jag tror det beror på att vi styr tillsammans med V och MP i många kommuner, och då går det inte att få igenom.

Vad säger du till de partikamrater som hävdar att det inte går att förbjuda fattigdom?

– Det är bara klyschor.

I Centerpartiet är motståndet mot ett förbud kompakt. I enkäten har 38 centerpartister deltagit, samtliga säger nej till ett lokalt tiggeriförbud.

Hans-Göran Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande i Värnamo, har en bakgrund som polis. Han tror inte att polisen har resurser att ägna åt att avhysa tiggare och tycker att det vore fel prioritering:

– Det finns redan lagstiftning som gör att polisen kan ingripa när det ligger organiserad brottslighet bakom tiggeriet. Att arbeta mot den organiserade brottsligheten är viktigare än att hålla på och flytta på människor som tigger.

Han berättar om problem med olagliga bosättningar i Värnamo. Men han tror på dialog i stället för tiggeriförbud. I sin roll som kommunalråd har han varit ute och träffat tiggare.

– Då har jag berättat vad som gäller i Sverige, bland annat att de måste anpassa sig till samma regler för camping som gäller för alla andra. När de har slagit upp olagliga campingplatser har vi avhyst dem därifrån och upplyst dem om att deras status i Sverige är som turister och att de måste följa samma regler som andra europeiska turister, säger Hans-Göran Johansson.

Socialtjänsten i Värnamo har också ingripit när det funnits minderåriga EU-migranter som har bedömts fara illa. Då har kommunen hjälpt dem att resa till deras hemländer.

– Kommunerna behöver samarbeta med frivilligorganisationer som hjälper dem i hemlandet. Och samarbeta med polisen när det handlar om organiserad brottslighet, säger Hans-Göran Johansson.

I veckans papperstidning förekommer en felaktig uppgift om att Varberg svarat ja på frågan om att införa tiggeriförbud. Rätt ska vara att Varberg svarat nej på frågan. Värmdö som svarat ja på frågan saknas i papperstidningen. Grafiken nedan är korrekt.

Samuel Åsgård

Johan Ekman, Researcher

Kommuner där kommunstyrelsens ordförande svarat att de vill införa ett lokalt tiggeriförbud:

■ Burlöv 
■ Danderyd 
■ Ekerö 
■ Essunga 
■ Grästorp 
■ Håbo 
■ Höganäs 
■ Katrineholm 
■ Kungsbacka 
■ Kävlinge 
■ Landskrona 
■ Mariestad 
■ Sigtuna 
■ Sotenäs 
■ Staffanstorp 
■ Sölvesborg (Louise Erixon (SD) är kommunstyrelsens ordförande men kommunstyrelsens vice ordförande Emilie Pilthammar (M) har svarat på enkäten.)
■ Tranås 
■ Trelleborg 
■ Täby 
■ Töreboda 
■ Upplands-Bro 
■ Vellinge 
■ Värmdö 
■ Örkelljunga 
■ Österåker

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev