Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Här är kommunen där tomten bäst når ut med klapparna

Publicerad: 21 december 2021, 14:51

Storfors näringslivsklimat är på stadig uppgång, enligt kommunchefen Johan Rosqvist. Han hoppas att det kan locka jultomten till kommunen.

Foto: Storfors kommun (montage), Kirsty Wigglesworth/TT

Jultomten borde flytta till Storfors. I alla fall om han så lätt som möjligt ska nå alla barn i Norden. Det har Nordiska ministerrådets forskningsinstitut Nordregio räknat ut.
Den värmländska kommunen överväger nu krav på rödvit huvudbonad för personalen i ett försök att locka tomten till orten.


Nordregio har tagit på sig uppgiften att hitta den geografiskt optimala platsen för tomten att bo på, om han av lättja eller på grund av covid-19-restriktioner enbart skulle dela ut klappar till barn i Norden.

I arbetet har institutet, enligt ett pressmeddelande, ”upptäckt platser ni aldrig har hört talas om”. En av dem är Storfors kommun i Värmland. Härifrån skulle tomten ha i snitt 42,5 mil till Nordens 4 660 704 barn mellan 0 och 14 år. Bästa möjliga plats sett till urvalskriteriet.

Resultatet förbluffar Nordregio. Det gör också det faktum att Storfors existerar. ”VAR? – kanske du tänker. Men det är en verklig plats”, försäkrar forskarna. Storfors kommunalråd Hans Jildesten (S) är enligt ett pressmeddelande dock inte förvånad. Han är väl bekant med var han bor.

– Vi vet ju redan att Storfors ligger väldigt centralt mellan Stockholm, Göteborg och Oslo, så vi förstår att detta skulle vara en perfekt bas för tomten som självklart är välkommen att bosätta sig hos oss, säger han.

Hans Jildesten går nu på charmoffensiv för att locka jultomten till Storfors. Kommunalrådet räknar upp fördelar: många sjöar där släden snabbt kan få upp fart, ett vagt löfte om ett ”temporärt lager” i idrottshallen som nu byggs och ett föreningsliv som ”säkert kan rycka in”.

Storfors befolkning har länge minskat. Förra året sjönk invånarantalet under 4 000. Kommunchefen Johan Rosqvist hoppas att jultomtens högst eventuella ankomst blir en ögonöppnare som kan få även åretruntarbetande att flytta till kommunen.

– Nyföretagande är populärt i Storfors. Tomten behöver kanske hjälp för etablera sig och då finns ju vårt aktiva Nyföretagarcentrum, säger Johan Rosqvist i pressmeddelandet.

 

Petter Jerdén

Reporter

petter.jerden@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev