tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Här är de hetaste debatterna under 2017

Publicerad: 7 juli 2017, 13:46

Eldigt debattinlägg toppar vårens lista

Flyktingar, förlossningsvård och homosexualitet. Det är några teman i de debattartiklar som lockat flest läsare under våren. Det mest lästa inlägget skrevs av representanter för en friluftsälskande barn- och ungdomsorganisation.


Flest läsare under våren fick Scouternas debattinlägg om regeringens dråpslag mot barn och unga, som publicerades endast några dagar in på det nya året. Efter att flera hundra kårer öppnat upp sina lokaler och startat verksamhet för nyanlända sänktes de statliga bidragen. Scouternas ordförande Britta Bureau var besviken, och krävde en förklaring. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor replikerade, men kunde inte lova några mer pengar.

På andra plats på listan över mest lästa inlägg hittar vi ett inlägg med den färgstarka rubrikfrågan: Vad sägs om en kurs i pungbråck? Läkaren Jona Elings, även krönikör för Dagens Samhälle, skrev om de omskriva studiecirklarna som efter nedläggningen av Sollefteå BB skulle lära blivande mammor hur man föder barn i bilen.

På tredje plats hamnade ett liberalt inlägg om att fundamentalister vinner mark i svenska förorter, och dikterar för kvinnor hur de ska leva. Det måste vi sätta stopp för, menade debattörerna Gulan Avchi (L) och Lotta Edholm (L).

Det fjärde mest lästa inlägget handlade om terrorism och homosexualitet, och skrevs av den liberala debattören och socionomen Maria Hölerman.

På femte plats hittar vi ett inlägg om det allt grövre våldet bland unga, skrivet av företrädare för Fryshuset.

”Ovetenskapligt dravel” skrev juristen Per Holfve efter att SD i ett inslag på SVT presenterat brottsstatistik. Inlägget lockade många till läsning, och hamnar på en sjätteplats.

Lyxliv och kommuner i rubriken lockar till läsning. Inlägget som skrevs av Linköpings kommunalråd Sara Skyttedal (KD) handlade om vidlyftiga kommunala investeringar och prestigeprojekt. Linköpings kso Kristina Edlund (S) ilsknade till och hävdade i en replik att det var ”löjligt” att kalla satsningar på välfärd för lyx. Antalet läsare räckte till en sjundeplats.

Hur är det möjligt att ett riksdagsparti kan föreslå besparingar om 53 miljarder kronor på kommunsektorn utan att få en enda fråga om detta? Denna retoriska fråga ställde kommunalrådet Anna Ljungdell i Nynäshamn efter att hon  läst SD:s budgetförslag. Inlägget är det åttonde mest lästa.

Jag är inte rasist men jag är orolig, var rubriken på inlägget på nionde plats. Det handlade om att våga prata om den oro som många, enligt debattören, känner.

På tionde plats återfinns ett inlägg om ideella föreningar, företag och vinster i välfärden.

Läs, begrunda och skicka gärna in din syn på något av de ämnen som debatterats under våren och försommaren – eller något helt nytt. Vi ses igen när debatthösten drar igång den 8 augusti.

Hetaste debatterna 2017

1 / Regeringens dråpslag mot barn och unga

2/ Vad sägs om en kurs i pungbråck?

3/ Sluta dalta med män som hatar kvinnor 

4/ ”En lagintensiv terrorism mot homosexuella”

5/ Fryshuset: Värsta våldsvågen vi sett hittills

6/ SVT lät SD trolla med brottsstatistiken

7/ Kommunernas ansvarslösa lyxliv måste få ett slut.

8/ Massiva besparingar på välfärden i SD:s budget

9/ Jag är inte rasistisk men jag är orolig

10/ Sluta se på ideella föreningar som företag

Margaretha Levander, Debattredaktör

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev