Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Här är bokrisens lösning, Kaplan

Publicerad: 24 mars 2016, 03:45

Experter och kommunpolitiker ger bostadsminister Mehmet Kaplan sju goda råd för att öka byggandet.

Foto: Nicklas Thegerström, TT

Regeringen och oppositionen ska under våren hitta lösningar på bostadskrisen. Medan de pratar har DS konsulterat bostadspolitiker i kommunerna och branschexperter. Varsågod, bostadsminister Mehmet Kaplan, här är förslag till lösningar.


Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeBostadsbristenBostadspolitik

Om det fanns ett SM i bostadsbyggande skulle det förra året tagits hem av Mörbylånga. De byggde mest i förhållande till sin befolkning.

– Vi har ett tryck som vi aldrig upplevt tidigare. Vi har lagt i en högre växel i planarbetet och inte låst fast oss tidigt i processen för boendeform. Nu är marknaden för småhus nästan mättad och vi prioriterar byggandet av flerfamiljshus, säger Günter Ruchatz (M), ordförande i byggnadsnämnden i Mörbylånga.

1 Gallra bland myndighetsreglerna

Titelförsvararen Sundbyberg har i flera år toppat statistiken över byggande. 2015 blev man ”bara” tvåa. Tidigare ks-ordföranden, Jonas Nygren (S), menar att hindren för byggande ofta skapas av staten.

– Staten borde rensa upp på sin egen bakgård. Riksintressena och andra myndighetsregler är ett jätteproblem. När vi vill gräva ner järnvägen ska tunnelbygget anpassas till att transportera farligt gods, sominte ska gå där. När vi vill bygga högt har myndigheterna sagt nej för det kan störa inflygningen på Bromma, säger Jonas Nygren, som snart även avgår som oppositionsråd.

På bilden: Jonas Nygren (S). Bild: Mattias Vepsä

2 Förändra skattesystemet

Järfälla, nordväst om Stockholm, växer genom utbyggnaden på Barkarby (en stadsdel som kommer att få fler invånare än 158 av landets kommuner). ­Mikael Jämtsved (MP), kommunalråd, tror på förändringar i skattesystemet för att få i gång flyttkedjorna.

– Vi behöver grundläggande strukturella förändringar. Ränteavdragen behöver växlas ut mot reavinstbeskattningen, säger han.

Att lösa den akuta krisen med tillfälliga bygglov och moduler är han tveksam till.

– Det fungerar i områden som ska exploateras inom kort. Men man ska vara försiktig med det, det riskerar att bli permanenta lösningar. Visserligen är det bråttom, men fokus måste ändå vara på att göra rätt, säger Mikael Jämtsved.

3 Två bostäder i ett hus

Helén Ohlsson (MP), ordförande i Familjebostäder i Göteborg, vill förenkla regelverket för dem som kan dela av en del av sitt hus för att hyra ut.

– Många bor i för stora hus. Vi bör uppmuntra flyttkedjorna, men att enklare kunna dela av tror jag kan möjliggöra tusentals bostäder. Byggemenskaper, som är vanligt i Tyskland, där en grupp går samman för att själva bli byggherrar och förvalta sitt område, tror jag också mycket på, säger hon.

4 Mer konkurrens inom byggsektorn

Karolina Skog (MP), stadsbyggnadskommunalråd i Malmö, tror också på ökad rörlighet genom en skatteväxling av ränteavdrag mot reavinstskatt.

– Höjda bostadsbidrag vore också en mycket bra åtgärd, de kan utformas socioekonomiskt väl. Vi måste även lyfta frågan om att hyresvärdar ofta ställer osakliga krav på sina hyresgäster.

På bilden: Karolina Skog (MP). Bild: Hussein El-Alawi, TT

– Vi måste också göra något åt byggkostnaderna. Utredning på utredning visar på bristande konkurrens, men ger inga riktiga förslag. Jag tror räddningen finns i fler mindre aktörer, de är mindre konjunkturkänsliga än de stora bolagen, säger Karolina Skog.

5 Byggkostnaderna måste ner

Niklas Nordström (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Luleå, tar också upp byggkostnaderna.

– Det är obegripligt att vi inte har mer debatt om det. Vi betalar alldeles för mycket jämfört med andra länder. Vi behöver mer internationell konkurrens och måste sätta press på byggarbetsmarknadens parter. En outbildad person kan gå direkt ut på ett bygge och tjäna över 30 000 kronor per månad, säger han.

6 Mer byggklar mark

Stena Fastigheter är ett av de största privata fastighetsbolagen med strax under 24 000 hyreslägenheter och ett tusental i nyproduktion.

– Kommunerna måste se till att ha planberedskap och få fram mark. Det är man olika bra på, Malmö ligger till exempel i framkant, Göteborg är sämre, säger Christel Armstrong Darvik, vd i Stena Fastigheter.

– Men bostadsbristen löser vi inte med nyproduktion, det är svårt att bygga snabbare än på tre år. Därför måste vi få i gång rörligheten i det befintliga beståndet. Förutom hyressystemet måste man se över flyttskatten. Det är så dyrt att sälja huset att många äldre som kan tänka sig en annan boendeform blir kvar.

7 Besluta om vem som har ansvaret

Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke, vill stärka efterfrågan:

– Bredda och höj bostadsbidragen och inför ett bosparande enligt norsk modell. I stället för att bygga dåliga och dyra modulområden: inrätta ett specialriktat bostadsbidrag till nyanlända. Med full täckning de första två åren och som trappas av på fem år, säger han.

– Det skapar efterfrågan och det finns byggklar mark som ligger i malpåse, konstaterar han.

Han efterlyser också besked om vem som egentligen ska ha bostadsförsörjningsansvaret – staten eller kommunerna.

– Jag kan tänka mig att kommunerna får det fullt ut, men inte att det faller mitt emellan som i dag, säger Lennart Weiss.

Under våren för regeringen samtal med oppositionen. Förhoppningen är att få till en blocköverskridande uppgörelse om bostadspolitiken senast i juni. Och det bråds­kar:

– Det är som i en tryckkokare, frustrationen är så stark över bostadsläget att snart åker locket av. Vi har i dag inte full koll på hur många som bor i våra miljonprogramsområden. Nyanlända luras köpa dyra sängplatser eller svartkontrakt. Det går inte att blunda längre, folk har ingenstans att ta vägen, säger Christel Armstrong Darvik.

– Det krävs några tuffa beslut, och det kräver att S och M kan komma överens, tror Jonas Nygren.

– Jag hoppas vi har ansvarsfulla politiker som kan lägga tjafset bakom sig. Det krävs långsiktiga och seriösa lösningar, säger Mikael Jämtsved.

– Det är helt avgörande att man når en uppgörelse. Vi ligger så långt efter i dag att det hämmar tillväxten. Vid sidan av migrationen är det här den största enskilda frågan, säger Niklas Nordström.

Janne Sundling

Kommunerna som bygger mest

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/11_sid3_tabell2.pdf

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev