måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Här är Årets superkommuner

Publicerad: 15 maj 2019, 20:15

Halmstad, Stockholm och Varberg heter Årets superkommuner.

Två vinnare från Halland känns igen från i fjol när Dagens Samhälle utser tre superkommuner. Stockholm vinner storstadskategorin för första gången.


För femte året utser Dagens Samhälle tre superkommuner. Tre kommuner som enligt den sammanlagda datan har haft en mer gynnsam utveckling än övriga, samt står starkare rustade inför framtiden. Tre kommuner som utifrån sina förutsättningar har lyckats exceptionellt väl.

Inte heller denna gång finns någon jury bakom utnämnandet – det är statistiken som avgör. Men naturligtvis påverkar valet av variabler. Vad som ska mätas har bestämts av Dagens Samhälles journalister. Utgångspunkten är vad som kan benämnas som en kommuns kärnuppgifter. Därutöver tas hänsyn till huruvida det kan sägas ligga i kommunens makt att påverka utfallet inom de olika områdena.

Den stora nyheten för årets mätning är inkluderandet av Agenda 2030-statistiken. Sammantaget visar den hur kommunernas arbete med Agenda 2030-målen fortskrider.

– De nya måtten finns naturligtvis i databastjänsten Kommunbarometern, tillsammans med alla andra mått i undersökningen, säger Johan Ekman, researcher och datajournalist på Dagens Samhälle.

Databasen är uppdaterad med de senaste måtten, där användaren kan välja att jämföra olika kommuner med varandra inom de olika områdena.

Förutom de sju Agenda 2030-kategorierna känns de elva andra kategorierna igen från i fjol. Det handlar bland annat om skola, barnomsorg, ekonomi och arbetsmarknad.

– Sammantaget ger de en unik bild av hur varje kommun utvecklas inom vitt skilda områden. Alltifrån skolresultat och skattesats till föreningsstöd och integration, säger Johan Ekman.

De olika måtten ges en vikt beroende på respektive relevans, summeras i kategorierna och räknas slutligen samman till en totalpoäng för varje kommun. Vissa mått påverkar alltså bara på marginalen medan andra väger tungt i sammanställningen.

Liksom tidigare används SKL:s kommungruppsindelning, där kommunerna grupperas utefter tätortsstorlek, närhet till större tätort och pendlingsmönster.

Någon "quick fix" för kommunal framgång finns inte. Bakom de vinnande kommunerna ligger idogt och långsiktigt arbete. Det är också den mest naturliga förklaringen till att två av tre vinnare är samma som i fjol. En kommun som är välskött och framgångsrik ett år är det sannolikt även året därpå.

Ur ett rent dramaturgiskt tävlingsperspektiv är det måhända trist. Men som inspiration och lärdom desto mer intressant.

Gustav Halth

Johan Ekman, Researcher

Mälardrottningen tar storstadstiteln

Stockholm Stockholm stad i världen. Men skalar vi ned till Sverigekonkurrens är Stockholm superkommun. Huvudstaden tar för första gången titeln i storstadskategorin.

Kommungruppen storstadskommuner innehåller enligt SKLs definition 46 kommuner. Förutom de självklara också pendlingskommunerna i närheten av städer med över 200*000 invånare. Så det finns konkurrens om titeln när Stockholm nu vinner för första gången.

962 000 invånare kan inte ha fel, Stockholm är Sveriges attraktivaste storstadskommun. Det är ett av måtten som ger Stockholm titeln. Även kategorierna ekonomi, näringsliv och demografi ger huvudstaden topplaceringar som väger tungt. Men Stockholm bjuder på en blandning av sött och salt. Trögare går det för Stockholm i Agenda 2030-kategorierna. Hög andel anmälda våldsbrott är ett av skälen till att Stockholm får svag placering i kategorin inkluderande samhälle. Även kring hälsa och välbefinnande placerar sig Stockholm lågt.

Däremot ligger man bra till vad gäller klimat och miljö. Det rimmar väl med bilden av Stockholm i världen som en av de grönaste och vackraste huvudstäderna. När EU-kommissionen för första gången delade ut European Green Capital Award gick titeln till Stockholm. Här finns stora arealer skyddad natur åldrad i ungdomlig grönska som ger pluspoäng.

Växa och växa hållbart är målet för Stockholm i dag. 2006 till 2014 sålde allmännyttan bostäder och beståndet krympte. Nu finns ett mål antaget om 80*000 nya bostäder till 2025. Det byggs i snabbare takt än tidigare, men den måste öka om målet ska nås.

Tidningen The Economist rankar varje år världens bästa städer att leva i. Stockholm föll 2018 till plats 32. Efter Düsseldorf. Och vad värre är, efter Oslo, Helsingfors och Köpenhamn. Smärtsamt. Men av städer vi känner i världen är hon den som får allt.

STOCKHOLM
Antal invånare:
962 154
Befolkningsutveckling 2008–2017:  +16,0 procent
Invånare per kvadratkilometer: 5 140
Snittpris för villa: 55 770 kr/kvm
Slogan: "The capital of Scandinavia"
Största privata företag: Ericsson
Förvärvsfrekvens: 79,5
Politiskt styre: M+L+MP+C+KD (54 av 101)
Ks-ordförande: Anna König Jerlmyr (M)
Kändisar: Carl Michael Bellman, skald, Ingrid Bergman, skådespelare, Hjalmar Söderberg, författare, Magdalena Ribbing, etikettexpert, Elsa Beskow, författare, August Strindberg, författare

Stabil sommarstad får fira igen

2018 nådde Halmstad milstolpen 100 000 invånare. Politiskt hade man det knepigare än någonsin att hitta styret, men färdriktningen verkar bra ändå då Halmstad för andra året i rad kan fira titeln städernas superkommun.

Det var så gott som hans första uppdrag som kommunstyrelseordförande i Halmstad när Jonas Bergman (M) i fjol tog emot utmärkelsen Årets superkommun. Sedan dess har han hunnit bli avsatt efter valet. Och därefter tillsatt igen, sedan Socialdemokraternas Krissi Johansson valde att hoppa av inför troliga förutsättningar att styra med SD-stöd.

Så nu leder Jonas Bergman en femklöver i Halmstad igen. En femklöver utan majoritet, men med självförtroende. Så starkt att man på alla hjärtans dag – som mer lokalt också är Halmstads dag – firade att man nått milstolpen 100 000 invånare. Fast man ännu inte hade nått den. Kaxigt.

Snabbväxande Halmstad klev över hundratusen invånare den 10 april och vid årsskiftet var man 101 268. Inom 30 år ska man vara 150 000. Halmstad lockar. Högskolan och havsläget är två dragplåster. Kanske är ett tredje att mycket fungerar bra i kommunen. Halmstad vinner återigen superkommuntiteln inte i kraft av enskilda topplaceringar utan snarare tack vare ett över hela linjen gott stabilt presterande i DS jämförelser av 108 städer och stadsnära kommuner.

2018 stod Halmstad värd för bordtennis-VM och här såg världen kommunen bli en smula historiskt som platsen där Nord- och Sydkorea enades. I pingis förvisso, men bordtennis är bordtennis.

En ny färjelinje till Grenå på norra Jylland är planerad att starta och Halmstad tar internationella kliv även genom att ansluta sig till samarbetet Greater Copenhagen från nästa år.

Ett exempel på hur helyllesvenskt Halmstad också kan vara är Halmstadsonen Janne Andersson, fotbollslandslagets förbundskapten. Honom är kommunstyrelsen extra stolt över och därför tilldelade man honom Halmstad kommuns hedersbevisning för 2018.

HALMSTAD
Antal invånare:
101 268
Befolkningsutveckling 2008–2017:  +11,2 procent
Invånare per kvadratkilometer: 100
Snittpris för villa: 25 173 kr/kvm
Slogan: "Staden med tre hjärtan"
Största privata företag: Martin & Servera
Förvärvsfrekvens: 79,6 procent
Politiskt styre: M+C+L+KD (31 av 71)
Ks-ordförande: Jonas Bergman (M)
Kändisar: Ernst Wigforss, politiker, Bengt ”Bengan” Johansson, handbollstränare, Rickard Söderberg, operasångare, Seinabo Sey, musiker, Jörgen Persson, bordtennislegendar, Per Gessle, musiker

Globalt föredöme tar småstadstiteln

För andra året i rad tar västkustens snabbväxare Varberg hem titeln bland småstads- och landsbygdskommunerna. De nya Agenda 2030-kategorierna stärkte Varbergs position än mer.

Det blåser medvind i Varberg. Snart finns inte ett kommunpris man inte plockat hem. Positionen som Årets superkommun bland småstads- och landsbygdskommunerna försvarar Varberg med bravur. Liksom förra året når Varberg toppresultat i åtskilliga studerade mått: skola, utbildning, arbetsmarknad och attraktivitet till exempel.

De nya måtten kopplade till hållbarhetsmålen i Agenda 2030 visar att Varberg i stora stycken dessutom är ett globalt föredöme. Kommunen hamnar i toppskiktet i flera av dessa kategorier, bland annat vad gäller god samhällsutveckling, klimat och miljö samt hållbar konsumtion.

En 60-årig ihållande befolkningstillväxt späddes på 2018 med 876 personer. Takten planerar Varberg att hålla och öka. Till 2030 ska man vara 80 000 är tanken. Strax dessförinnan, 2025, når man positionen som ”västkustens kreativa mittpunkt”. Så lyder i alla fall visionen och det går inte klaga på Varbergs färd ditåt just nu.

Havet är så klart en viktig pusselbit. Det allra största framtidsprojektet just nu bygger på att fler Varbergsbor ska få havskänsla till vardags. Fram till nu har utsikten från centrum varit väldigt lite vågskvalp. Mellan hus och hav skymde cisterner, bangård och hamnbyggnader. Så bygger man inte stad i dag, och Varberg gör om och gör rätt. Precis som internationell trend föreskriver investerar Varberg i flytt av hamnen längre ut och öppnar för havsnära bostäder och kommersiella fastigheter i stället.

I stadsutvecklingen ingår också Varbergstunneln, dit tågspåret grävs ned för att öppna för mer stad med havsglimt.

Största enskilda bygget i kommunens historia har också just gått i gång och är väl att se som en gardering vid mulnare dagar: ett nytt badhus för 450 miljoner.

VARBERG
Antal invånare:
63 630
Befolkningsutveckling 2008–2017: + 10,8 procent
Invånare per kvadratkilometer: 73
Snittpris för villa: 27 594 kr/kvm
Slogan: "Västsveriges kreativa mittpunkt"
Största privata företag: Södra skogsägarna
Förvärvsfrekvens: 85,5
Politiskt styre: M+KD+C+L (31 av 61)
Ks-ordförande: Ann-Charlotte Stenkil (M)
Kändisar: Ingemund Bengtsson, politiker, Erika Holst, ishockeyspelare, Marie Bosson Rydell, barnboksförfattare, Sven Nylander, häcklöpare, Kajsa Mellgren, programledare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev