onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Här är Årets superkommuner 2016

Publicerad: 25 maj 2016, 19:51

Här är samtliga vinnare på Dagens Samhälles Stora Samhällsgala. Tre utnämndes till Superkommuner: Höör, Åre och Solna. Foto: Robin Lorentz-Allard

Dagens Samhälle har rankat Sveriges 290 kommuner utifrån åtta faktorer som är avgörande för en kommuns framgång. Hur har de presterat de gångna åren och hur väl rustade är de för framtiden? I topp hamnar Höör, Solna och Åre - Årets superkommuner 2016!

Ämnen i artikeln:

Årets Superkommuner

För andra gången utser Dagens Samhälle Årets Superkommuner. Det är ett försök att fånga in och väga samman ett antal framgångsfaktorer i kommunal utveckling. Hur ser den kommunala ekonomin ut? Vilka resultat uppnås i skolan? Hur många personer väljer att flytta dit från övriga landet?

– Digital omställning, urbanisering, migration och en åldrande befolkning – kommunernas uppdrag blir alltmer komplexa. Genom Årets Superkommuner lyfter vi fram spännande kommunförebilder, kommuner som är väl positionerade för framtiden och det nya kunskapssamhället, säger Anna Sönne, tf chef­redaktör på Dagens Samhälle.

Läs om Årets storstadskommun

Läs om Årets täta kommun

Läs om Årets landsbygdskommun

Utmärkelsen Årets Superkommun bygger på strikta beräkningar. Kommunernas utveckling och förutsättningar på åtta områden undersöks.

Fyra av dem beskriver utvecklingen de senaste fem åren. Det handlar om attraktivitet, mätt i form av inrikes flyttnetto, hur många som lämnar grundskolan med gymnasiebehörighet, den kommunala ekonomin och utvecklingen av antal företag i kommunen.

Fyra av kategorierna är framtidsinriktade. Där grans­kas utbildningsnivån bland kommunens invånare, företagens bedömning av förbindelserna i och till kommunen (väg-, tåg- och flygnät), företagsamhet och de demografiska förutsättningarna.

Kommunernas resultat sammanvägs och poängsätts. Rankningen görs i tre separata kommunkategorier: storstadskommuner, täta kommuner och landsbygdskommuner. Indelningen bygger på myndigheten Tillväxtanalys modell. Den som placerar sig främst i sin kommunkategori är en Superkommun.

– Frågan vad som utmärker en framgångsrik kommun finns inget självklart svar på. Vi väger samman flera väsentliga variabler och kan på så sätt se vilka kommuner som utmärker sig, säger Gustav Halth, researcher på Dagens Samhälle.

SE ALLA BILDER FRÅN STORA SAMHÄLLSGALAN

Överst i listorna hamnar de kommuner som lyckats prestera bra inom vitt skilda områden. Det är de kommunerna som står särskilt väl rustade inför framtiden.

Expansionen i storstäderna är särskilt tydlig i dag. De kommuner i närområdet som är att betrakta som sammanväxta med storstäderna, som Solna och Sundbyberg till Stockholm, och Burlöv i förhållande till Malmö, kommer högt i vår rankning av storstadskommunerna.

– Förra årets vinnare, Sundbyberg, har en högre inflyttning än Solna, men i Solna – liksom i Lund – är utbildningsnivån högre och Solna rankas högre i företagsamhet och näringsliv. Alla tre kommunerna hamnar också i topp vad gäller demografin.

De ”täta kommunerna” kal­las inte så för att de har en fantastisk kommunal ekonomi, utan för att de har mer än hälften av sin befolkning boende i tätort.

– Höör vinner på att de har goda förbindelser med övriga Skåne och presterar bra på både attraktivitet och skolresultat. Höör är inte svag i någon gren och ligger över genomsnittet i nästan alla kategorier.

Landsbygdskommunerna har minst halva sin befolkning i glesbygd.

– Åre placerar sig högt i nästan alla kategorier, med unikt höga siffror för kategorin på attraktivitet och företagsamhet. Men de dåliga förbindelserna till kommunen tynger. Fast helt klart har Åre lyckats som turismkommun och tagit vara på och breddat sina möjligheter i besöksnäringen, säger Gustav Halth.

Årets Superkommuner 2015 var indelade i de geografiska kategorierna Götaland, Svealand och Norrland. Vinnare då var Lomma, Sundbyberg och Luleå.

Bild 1/2  

Janne Sundling

Gustav Halth, Researcher

Så här motiveras utnämningarna:

Årets Superkommun – landsbygdskommuner: Åre kommun

”Trots låg rankning från näringslivet vad gäller vägar, tåg och flyg är det här en av de kommuner i landet där företagandet ökat mest de senaste åren. Men så har kommunen också den fjärde högsta andelen företagsamma individer i hela landet. Den har haft en för landsbygdskommuner unik utveckling av demografin och kvalar i dag nästan in på 10-i-topp vad gäller befolkningsförutsättningarna. Man har satsat målmedvetet på skolan och lyft resultaten betydligt. Att  utbildningsnivån bland invånarna ligger på den övre kvartilen bådar gott för framtiden för denna pulserande vintersportort som alltmer lockar turister året runt och som också stoltserar med ett unikt restaurang- och nöjesutbud.”

Årets Superkommun - storstadskommuner: Solna stad

”Norr om storstad ligger denna kommun som växer så det knakar. Inflyttningstrycket är högt och i första hand är det välutbildade människor som flyttar in. En dröm för den redan stabila kommunala ekonomin. Här finns Sveriges allra bästa demografiska förutsättningar och en hög andel företagsamma invånare – det gör den här storstadskommunen extra väl rustad inför framtiden. Trots att den är Sveriges tredje minsta kommun till ytan rymmer den en ny fotbollsarena, Skandinaviens största shoppingcenter och snart invigs ett nytt stort och omtalat sjukhus.”

Årets Superkommun – täta kommuner: Höörs kommun

”Det här är ort som ligger på Svensktoppen när man räknar andel företagsamma invånare. Näringslivet växer, och en hel del beror säkert på att det är så lätt att komma hit – kommunen kvalar in på 20-i-topp vad gäller förbindelser med omvärlden. Det här en kommun som faktiskt inte har någon svag gren utan levererar i den högsta kvartilen i landet i samtliga mätta faktorer. Så blir man en Superkommun – och det är så den här kommunen sticker ut. Med sitt läge mitt i Skåne bjuder den här lilla blomstrande småföretagarorten inte bara på arbeten utan också på grön natur och ett rikt kulturliv, samtidigt som storstaden inte är långt borta.”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev