Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Han toppar lista över mäktigaste politiker

Publicerad: 7 januari 2021, 12:32

”All politik är lokal och i år har vi fått lära oss att det är särskilt sant just i Sverige där ansvaret för politikens faktiska genomförande i mycket hög grad ligger på den kommunala och regionala nivån”, står det bland annat i Expressens motivering.

Foto: Alexander Hall

Växjös kommunalråd Oliver Rosengren (M) är Sveriges mäktigaste politiker under 30 år.


Ämnen i artikeln:

LokalpolitikPolitiker

Expressens politikredaktion har listat ”Sveriges 30 mäktigaste politiker under 30”. Toppar gör Oliver Rosengren, moderat kommunalråd och ordförande i Nämnden för arbete och välfärd i Växjö.

I Expressens motivering står det att han varit skicklig med att göra sina politiska handlingar riksangelägna.

– Det är roligt att det arbete som jag tillsammans med kollegor har gjort dels i Växjöbornas tjänst i det dagliga arbetet och dels på olika sätt för att påverka politiken nationellt uppmärksammas på det här sättet, säger Oliver Rosengren.

Mest uppmärksammat är kommunens beslut om hemkörningen av alkohol som Dagens Samhälle tidigare har skrivit om. I april började Växjö tillåta en restaurang att leverera alkohol tillsammans med maten hem till privatpersoner i form av så kallad mikrocatering.

Flera kommuner följde efter. Men tolkningen av alkohollagen har fått stark kritik, bland annat av Folkhälsomyndigheten och nykterhetsorganisationen IOGT-NTO.

Länsstyrelserna har nu vänt sig till regeringen för att få ökade möjligheter att sätta stopp för kommunernas alkoholhantering. Regeringen har lovat att se över alkohollagen, men ännu har ingen förändring skett.

– Verksamheten pågår. Länsstyrelsen har fortfarande tack och lov inget inflytande över detta och regeringen har ännu inte gått vidare med sitt taktlösa försök att täppa till även detta andningshål för restaurangbranschen, säger Oliver Rosengren.

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

LokalpolitikPolitiker

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev