Kommunpolitik
Han lämnade politiken efter mordbranden
Publicerad: 1 juni 2017, 05:00
Pierre Esbjörnsson (S), avgick från sina politiska uppdrag i skånska Skurup efter ett brandattentat mot hans hem. Nu läggs polisutredningen ner. Foto: Drago Prvulovic
Bilen och garaget brann för fullt när Pierre Esbjörnsson (S) vaknade mitt i natten. Nazistiska symboler hade målats på väggen. Han lämnade politiken. Nu läggs polisutredningen ner.
Ett av de grövsta dåden mot en lokal toppolitiker de senaste åren inträffade i höstas. Det ledde till att Pierre Esbjörnsson, kommunstyrelsens ordförande i Skurup, helt lämnade politiken.
Attentatet rubricerades som grov mordbrand och hatbrott. Det var mycket nära att också huset, där Pierre Esbjörnsson låg och sov med sina två barn, fattade eld.
Förra veckan meddelade polisen att förundersökningen läggs ner. Det har inte gått att fastslå vem eller vilka som låg bakom, konstaterar Ewa Westfjord, presstalesperson för polisen i Region Syd.
– Vi har kommit till vägs ände och då lägger man ner. Kommer det fram något mer kan ärendet tas upp på nytt. Det finns ju indikationer, Nordiska Motståndsrörelsens symbol var sprejad på garageväggen.
Pierre Esbjörnsson jobbar sedan april som vd för kommunala Skurupshem. Att återvända till politiken är inte aktuellt. Om den nedlagda utredningen säger han kort att han ”förutsätter att polisen har gjort rätt bedömning”. Det som hände i höstas har påverkat honom starkt.
– Jag lever inget normalt liv. Jag har fortfarande personskydd.
För en annan kommunpolitiker som dödshotats blev utgången en fällande dom. För några år sedan fick Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Markaryd, ett telefonsamtal. Den som ringde upp sa att han skulle slå ihjäl Bengt Germundsson.
– Jag kände igen rösten, det var en kommuninvånare. Han hyser något slags agg till mig. Jag skrev direkt ner det han sagt och anmälde till polisen.
I höstas dömdes mannen till dagsböter för olaga hot. I domskälen sägs bland annat att ”hotet gick inte att negligera”. Att den anklagade inte haft för avsikt att genomföra hotet ”saknar betydelse för bedömningen”.
Bengt Germundsson har lång erfarenhet, han har varit ks-ordförande i 14 år. Hans bedömning av den växande vågen av hot och hat är att ledande kommunpolitiker ”sväljer alldeles för mycket”.
Själv har han blivit mer försiktig och tänker på var han rör sig. Men han har också blivit mer och mer övertygad om att man måste säga ifrån och ”inte ta mer skit”.
– Jag är mer benägen i dag än när jag var ny att sätta gränser. Vi politiker måste våga vara tuffa tillbaka när någon beter sig illa. Vi ska polisanmäla hoten, även om det bara skulle bli en pinne i statistiken. Det är bra om polisen får kännedom om allt.
– Och vi måste få upp hoten och hatet till bred debatt!
Magnus Wrede