Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Han hotades till livet när BB lades ner

Publicerad: 1 juni 2017, 08:02

Erik Lövgren (S), regionordförande i Västernorrland har fått känna av rena dödshot.

Beslutet att lägga ner BB i Sollefteå fick hela Ådalen att rasa. Regionrådet Erik Lövgren (S) har förståelse för starka reaktioner – men inte för raden av rena hot som följde.


Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaHotHotet mot politikerna

Nästan hälften (46 procent) av landets ledande landstings- och regionpolitiker har utsatts för hot och trakasserier. Hotbilden är något mer dämpad jämfört med den för kollegerna i kommunerna, visar Dagens Samhälles enkät.

Hårdast utsatt den senaste tiden är Erik Lövgren, regionstyrelsens ordförande i Västernorrland, som hotats via post, mejl, sms, telefonsamtal och i sociala medier – även ett rent dödshot.

Allt hänger ihop med mycket uppmärksammade beslut om nedskärningar vid Sollefteå sjukhus för att säkra sjukhusets överlevnad på sikt. Bland annat försvinner BB.

– Som politiker får jag acceptera hård kritik mot beslut som vi tar. Men när det går över i rena trakasserier och hot har gränsen passerats. Och när min familj blandas in och man får brev i brevlådan med texten ”Vi vet var du bor”… Då kryper det in under skinnet.

Erik Lövgren varnar för ett samhällsklimat där det inte går att fatta tuffa men ibland nödvändiga politiska strukturbeslut utan liknande drastiska konsekvenser.

– Vem vill stå i spetsen för att genomföra förändringar till det priset? Det krävs en särskild styrka när känslorna blir så starka som i det här fallet och det är svårt, eller närmast omöjligt, att få gehör för sakargument.

I Dagens Samhälles enkät svarar över hälften (54 procent) av de ledande landstingspolitikerna att hoten har ökat i antal. Ingen svarar att de har minskat.

Bilden är ungefär densamma som när det gäller kommuntopparna. Hot och trakasserier förekommer framför allt i sociala medier. Nästan fyra av tio har minskat sina egna aktiviteter i sociala medier. Några har blivit försiktigare i sina uttalanden och annan kommunikation.

Hälften uppger dock att de inte har påverkats av hot och trakasserier i sina politiska uppdrag. 13 av landstingstopparna (65 procent) har svarat på enkäten.

Magnus Wrede

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev