Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Han efterträder Lars Stjernkvist i Norrköping

Publicerad: 18 november 2020, 09:01

”Jag har haft möjligheten att jobba nära Lasse under lång tid. Det har jag lärt mig otroligt mycket av”, säger Olle Vikmång om att han nu ska ersätta Lars Stjernkvist som ny ordförande för kommunstyrelsen i Norrköping.

Foto: Norrköpings kommun, Peter Holgersson/Bildbyrån

Kommunstyrelsen i Norrköping kommer att få en ny ordförande, men efterträdaren Olle Vikmång är tydlig: ”Jag är ingen ny Lars Stjernkvist.”


I början av september gick Lars Stjernkvist (S) ut med beskedet att han avgår som kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Nu har socialdemokraterna i Norrköping enhälligt valt vem som ska efterträda honom som ny ordförande för kommunstyrelsen. Det blir Olle Vikmång.

– Det känns så klart jättespännande och jag är tacksam för det förtroende jag har fått från partiet. Samtidigt är det utmanade också, säger Olle Vikmång och fortsätter:

– Det är ju väldigt speciella och stökiga tider i och med pandemin samtidigt som kommunsektorn redan innan dess stod inför en väldiga utmaningar när det gäller demografin. Vi får allt fler äldre äldre som behöver kommunala insatser, parallellt med att andelen i arbetsför ålder inte växer i samma utsträckning.

Du efterträder Lars Stjernkvist som är en välbekant profil för många. Hur ser du på det?
– Jag är ingen ny Lars Stjernkvist, så kan jag säga. Det är en kostym som jag inte på något sätt vill ge sken av att kunna eller vilja fylla. Han är en unik kommunpolitiker på många sätt, säger Olle Vikmång.

– Jag har haft möjligheten att jobba nära Lasse under lång tid i olika roller. Det har jag lärt mig otroligt mycket av och jag har kunnat dra nytta av Lasses erfarenhet. Sedan vet jag att han kommer att finnas kvar som ett stöd även fortsättningsvis och det är jag väldigt tacksam för.

Olle Vikmång är heltidspolitiker, sitter i kommunledningen och är i dag bland annat ordförande för kommunfullmäktige och vård- och omsorgsnämnden.

Förra mandatperioden var han ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Norrköping, samtidigt som han satt i regionstyrelsen och regionfullmäktige i Östergötland.

Dessförinnan var han framförallt engagerad i utbildningspolitik och har bland annat suttit i utbildningsnämnden.

Han har en personalvetarutbildning och en HR-examen i botten, och är född och uppvuxen i Norrköping.

Formellt utses han till kommunstyrelsen ordförande på kommunfullmäktige den 30 november. Det är ett möte han inte kan delta i fysiskt.

När Region Östergötland skärpte de allmänna råden för att minska smittspridningen av covid-19 beslutade Norrköpings kommun att ställa om alla fysiska kommunala politiska möten till digitalt. Alla nämndsammanträden och kommunstyrelsen har genomförts digitalt sedan dess.

Nu när gränsen på åtta personer införs har kommunen beslutat att detsamma gäller även för kommunfullmäktige.

– Vi har förhållit oss till den här gränsen på 50 personer för allmänna sammankomster även om den inte gäller kommunfullmäktigemöten. Vi har velat föregå med gott exempel, säger Olle Vikmång.

Så när du formellt väljs den 30 november, kommer alla delta digitalt?
– Ja, det stämmer. Alla bortsett från presidiet och sekreterare som sitter på plats. Det är speciella omständigheter så här i pandemin.

Erik Pettersson

Reporter

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev