Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Hammarös snusförbud en rejäl dikeskörning”

Att som kommunpolitiker agera som en arg mamma till sina anställda är en särdeles dålig roll. Hammarös snusförbud är ett allvarligt ingrepp i varje människas egen frihet.

Publicerad: 22 februari 2016, 09:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att snusa må vara en ovana och ett beroende - men det stör under inga som helst omständigheter någon annan.


Ämnen i artikeln:

VälfärdRekryteringFörtroendevalda

Hammarö kommun, en liten kommun i Värmland, har blivit rikskänd nyligen genom sitt beslut att förbjuda sina anställda att snusa på arbetstid.

Kommunen har kritiserats på goda grunder och hånats på nätet av allt från upprörda MUF:are till Edward Blom.

Det Hammarö beslutat är, trots all välmening som säkert ligger bakom beslutet, en rejäl dikeskörning av politikerna i kommunen. Vi som är förtroendevalda kommunpolitiker och därmed arbetsgivare kan inte bete oss på ett sådant sätt.

Det som hänt på Hammarö är dessvärre inte unikt, det har förekommit även på andra håll. Det är allvarligt. Vi är alla medvetna om att kommuner och landsting står inför mycket stora utmaningar när det gäller att rekrytera personal.

Vi har en åldrande befolkning i Sverige samtidigt som vi också ska möta utmaningen från den stora och omfattande invandringen. Det råder brist på snart sagt alla personalgrupper som vi, välfärden och alla våra kommunmedborgare är beroende av.

Det saknas lärare, förskollärare, socialsekreterare och stadsplanerare. Vi måste göra allt vi kan för att göra det attraktivt att söka sig till kommunsektorn och att få människor i vårt land att vilja utbilda sig till jobb i den offentliga sektorn.

Det är ingen slump att SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) driver kampanjen om ”Sveriges viktigaste jobb” för att fler ska få upp ögonen för att få en kommun eller ett landsting som arbetsgivare. Mot den bakgrunden är beslutet på Hammarö komplett obegripligt.

Vi lockar knappast fler att vilja jobba i det offentliga, att bli vardagshjältar i välfärden genom att behandla våra medarbetare som okunniga och outbildade barn. Det är en komplett galen arbetsgivarepolitik.

Kommunpolitiker är vuxna människor och det är även våra medarbetare – att ens behöva skriva de orden är skumt givet hur självklart det är.

Ändå har en majoritet av politikerna på Hammarö valt att dra slutsatsen att deras medarbetare trots sin ålder, sin kompetens, sin utbildning, sin mognad och sitt engagemang är små barn som behöver en klapp på huvudet från överheten och en rejäl pekpinne rakt upp i ansiktet.

Så kan vi inte ha det. Vuxna människor måste få fatta sina egna beslut. Det är en självklar självklarhet.

Beslutet som Hammarö kommun fattat är ett allvarligt ingrepp i varje människas egen frihet. Att snusa må vara en ovana och ett beroende men det stör under inga som helst omständigheter någon annan.

Att som kommunpolitiker ta på sig rollen som en arg mamma till sina anställda är en särdeles dålig roll och en rolltolkning som aldrig kan leda till något gott.

Den signal som den oheliga politiska majoriteten i Hammarö kommun skickar till sina nuvarande medarbetare och till potentiella framtida medarbetare är att här tar vi och lägger oss i alla aspekter av ditt liv. Så kan vi inte ha det.

Att jobba i en kommun eller ett landsting ska inte behöva innebära att den personliga integriteten kränks eller att mina personliga val leder till repressalier från en skenhelig politisk majoritet.

Min slutsats är enkel. Snusförnuftiga kommunpolitiker bör dra något gammalt över sig och låta våra medarbetare fokusera på att göra sitt jobb. Vuxna människor ska inte behandlas som småungar.

Fredrik Saweståhl, kommunstyrelsens ordförande (M) Tyresö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev