tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Håbos försök att trotsa FHM var lagbrott

Publicerad: 17 maj 2021, 12:45

Sven-Eric Svensson, bygg- och miljönämndens ordförande (C), har fått signaler om att kommunens restauranger klarar sig väl trots att de inte fick ha ordinarie öppettider. Foto: Maxim Thore

Håbo kommuns beslut att låta restauranger behålla sina ordinarie öppettider – i strid med Folkhälsomyndighetens riktlinjer – var ett lagbrott. Det anser förvaltningsrätten.

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenRegion Uppsala

JA


Det var i februari som bygg- och miljönämnden i Håbo kommun tog beslutet om längre öppettider med motiveringen att restaurangnäringen behövde stöd. Bålstapartiets Owe Fröjd, som protesterade mot att kommunen ville strunta i Folkhälsomyndighetens råd, överklagade till förvaltningsrätten. 

Och enligt den färska domen är kommunens beslut ”olagligt eftersom det strider mot alkohollagen och förordningen om tillfälligt förbud mot servering av alkohol i dess dåvarande lydelse”. 

När överklagan inkommit bestämde förvaltningsrätten att inhibera kommunens beslut, vilket innebär att det inte gällt fram till och med domen. 

Redan efter beslutet om inhibition medgav Sven-Eric Svensson, bygg- och miljönämndens ordförande (C), att kommunen inte haft rätt att fatta beslutet de tog. 

– När det inte finns tydliga lagar måste man låta domstolen pröva hur det ligger till, och det har den gjort nu. Efter inhibitionen förstod jag vad det var på väg till, så jag är inte förvånad, säger Sven-Eric Svensson.

LÄS MER: Håbo trotsade FHM: ”Vore bättre med lokala råd” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev