söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Gräv djupare, Karolina Skog!

Mer extremt väder kombinerat med allt mer sårbara VA-system innebär att det är hög tid att Sverige får en nationell strategi för va-näten.

Publicerad: 8 november 2017, 15:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Glöm inte bort grunden, Skog, skriver fem företagare som vill att infrastrukturministern satsar hållbart.

Foto: Colourbox/Iurii Konoval, MP/Fredrik Hjerling


Ämnen i artikeln:

VA-systemKlimatKan vi räkna med rent vatten i kranen?

Nu har du varit miljöminister i över ett år, Karolina Skog. Det är tung portfölj med många viktiga prioriteringar. Men du är inte bara miljöminister och ansvarig för stadsutveckling, utan också va-minister. Inom det området behöver det hända något.

Vi vill påminna om att va är eftersatt område som du också har på ditt bord. Ett med få band att klippa, men ändå kanske ett av de viktigaste. Vi pratar om allt det där vi inte ser, men som är så viktigt för vårt välbefinnande, vår säkerhet och vår hälsa. Ett område vi har god förhoppning att du kommer att ta itu med.

Förnyelsetakten för de svenska vatten- och avloppsnäten är idag 240 år. De rör som grävs ner idag kommer alltså med nuvarande förnyelsetakt bli liggande där i närmare ett kvarts millenium. Det är en tidsram som måste kortas, men visar ändå på behovet av långsiktighet och hållbarhet när systemen byts eller byggs ut.

Och byggs gör det. Runt om i svenska städer ser vi en välbehövlig byggboom, med en takt vi inte har sett sedan miljonprogrammets dagar. Större städer förtätas och nya hus byggs mellan gamla, men under mark ska fler människor dela på samma infrastruktur.

Förtätningen gör det svårare och dyrare att komma åt systemen för renovering och uppdatering. Konsekvenserna av läckor och översvämningar blir därför större i takt. Större värden förstörs när fler hem och näringsverksamheter drabbas av vattenskador, fler människor drabbas när grund- och dricksvatten förorenas på grund av extremväder och skador.

Inom stadsbyggnation talar man om hundraårsregn, skyfall av en intensitet som bara inträffar en gång per sekel. Flera orter i Sverige har de senaste åren drabbats av sådana regn – vissa flera gånger. Mycket tyder på att extremväder blir allt vanligare. Då är de översvämningar och fall av förorenat dricksvatten vi sett runt om i Sverige i sommar bara början.

De städer vi bygger i dag kommer dessutom att stå betydligt längre än hundra år, och därför är det viktigt att vi redan från början dimensionerar va-systemen, grönområden och områden kring naturliga vattendrag för att klara även stora vattenmassor. Alternativet är återkommande skador för miljonbelopp – och i värsta fall även otjänligt dricksvatten med sjukdomsutbrott som följd.

Återanskaffningsvärdet för det svenska va-systemet motsvarar 800 miljarder kronor - lika mycket som statsbudgeten. Det är investeringar vi måste vårda, annars riskerar det att komma dyra efterkostnader som vi kanske slipper, men istället lämpar över med ränta på våra barn.

Sverige behöver en nationell strategi för va-näten, inkluderat en förnyelse- och klimatanpassningsplan. Finansieringen bör ses över, såväl de statliga anslagen till kommunerna samt kommunernas behov att höja va-taxorna. Även möjligheten att fondera medel bör ses över, för att säkra att kommunerna har en buffert för framtida underhåll. Framförallt är det viktigt att bygga långsiktigt, våra system behöver hålla länge och vara bättre miljöanpassade. Många kommuner saknar en policy för materialval, där betong borde vara det självklara valet, både av miljöskäl men också för långsiktig hållbarhet.

Så glöm inte bort grunden, Skog. Sverige behöver satsa mer på den bas våra städer vilar på – och vi måste satsa hållbart. Här kan du som ansvarig minister göra stor skillnad.

Mårten Bladh, VD MEAG

Kenneth Dahlgren, Dahlgrens Cementgjuteri

Per-Johan Dahlgren, VD S:t Eriks

Per-Olof Nilsson, affärsområdeschef Starka Betongindustrier

Magnus Ohlsson, vd, Cementa

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev