Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Grattis vänstern för en vokabulär full av lögner

”Vinstjakt” får en att tänka på företagare som pirater på jakt efter en guldkista. ”Övervinster” är ett hånfullt epitet för branscher som tjänar några enstaka procent på sista raden. Man får nästan lyfta på hatten åt vänsterns nya vokabulär fylld av lögner och villfarelser. Men jag kommer alltid att stå upp för den svenska icke-elitiska modellen i vilken vem som helst - oavsett ekonomiska förutsättningar - kan välja fritt mellan såväl privata som offentliga välfärdsaktörer.

Publicerad: 8 november 2016, 09:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Johan Andersson, vd Mellby Gård, kritiserar vänstern för att sprida lögner i vinstdebatten.

Foto: Claudio Bresciani, TT


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenSkatterVälfärdKommunerVinsttak i välfärden?

Det numera välkända debattämnet ”vinster i välfärden” har nått sitt crescendo i samband med presentationen av Ilmar Reepalus utredning i dag tisdag. Vad som nu följer vet ingen, men det mest sannolika är fler utspel, förslag och populistisk retorik under en lång period framöver. Under tiden fortsätter de kommunala och privata aktörerna inom vård, skola och omsorg att fokusera på det absolut viktigaste, nämligen att leverera bästa möjliga undervisning och omhändertagande för hundratusentals elever och patienter.

Man får nästan lyfta på hatten och gratulera vår vänstervridna samhällsdebatt för en helt ny vokabulär – fylld av lögner och villfarelser. Men också rätt så fyndiga. ”Vinstjakt” får en att porträttera företagare och entreprenörer som pirater på jakt efter en guldkista. ”Övervinster” förtjänar dels en filosofisk analys, dels är det ett rent ut sagt hånfullt epitet för branscher som tjänar några enstaka procent på sista raden. Exempelvis har friskolor ett branschsnitt på 3 procent i lönsamhetsmarginal.

Sedan finns det problemformuleringar som lever ett eget liv helt separerade från verkligheten. Det bästa exemplet torde vara att ”privata aktörer tjänar pengar på att sänka kvalitén”. Det skulle i så fall vara fullständigt unikt, för jag känner inte till någon bransch i vilken den korrelationen råder. Eller tror politikerna på riktigt att föräldrar, elever och patienter skulle välja de aktörer som levererar sämst? Men den värsta villfarelsen torde ändå vara uppfattningen att man kan ”begränsa privata aktörers möjlighet att tjäna pengar samtidigt som att valfriheten och pluralismen inom välfärden kan bibehållas”.

Med anledning av detta påstående är det viktigt att begrunda skolpengssystemet. Ett särskilt utsatt system, och det talas om att det är världsunikt. Som född och uppvuxen i detta land, med mina svenska normer och värderingar, kommer jag aldrig att acceptera ett elitistiskt samhälle där barn till rika sätts i bra privatskolor, finansierade av föräldrarna, medan resten ska gå i offentligfinansierade skolor av varierande kvalité. Såsom det ser ut i de flesta länder, förutom Sverige.

Låt oss se vad som hänt i Chile; landet som det refererats till flera gånger i den svenska debatten avseende skolpengssystemet, och som nyligen, under den socialistiska ledaren Michelle Bachelet, valt att ta bort detta system. Wall Street Journal berättar hur det gått: ”Choice for students created competition among providers and was popular. But freedom for families and subsidies for profit-making schools went against Socialist and Communist Party ideology. So Ms. Bachelet (…) made it illegal for schools that earn a profit to receive a government subsidy attached to a student. Many of those schools could now close, leaving students from middle- and lower-income families without good options.”

Jag kommer alltid att stå upp för den svenska icke-elitiska modellen, i vilken vem som helst – oavsett ekonomiska förutsättningar – kan välja fritt mellan såväl privata som offentliga välfärdsaktörer. Det är entreprenörer som genom personligt risktagande skapat ett innovativt och fördelaktigt utbud av allt från förskolor och vårdinrättningar till gymnasium och äldreboenden med olika inriktningar och miljöer. Det kan bland annat exemplifieras av musikskolor, som i det planekonomiska systemet innan friskolereformen knappt existerade, men där vi i dag ser en uppsjö av skolor med olika musikaliska inriktningar och som möjligen har hjälpt till att skapa ”det svenska musikundret”.

Om man stryper entreprenörers incitament – det vill säga begränsar hens möjlighet till avkastning på sin investering – så skapar man också ett samhälle med sämre valfrihet, sämre utbud och en elitism som gör skillnad mellan rika och fattiga. Det vill inte jag. Stefan Löfven – du råkade svänga vänster i T-korsningen, i riktning mot Jonas Sjöstedt som står där borta i återvändsgränden med öppna armar. Men det är inte försent att göra en u-sväng och vända tillbaks, för vi är många fler här borta som välkomnar dig hem igen.

Låt mig avrunda med ett annat populärt ord ur vår nya vokabulär – ”skatteläckage” – vanföreställningen om vad som händer med de skattemedel som används för att köpa tjänster från företag. Det kan lätt genomskådas om man tänker efter. Lars-Åke Almqvist, tidigare vice ordförande i Kommunal och en av de som bidrog till att öppna upp för fler utförare för skattefinansierade tjänster, sa i en intervju i Dagens Samhälle att skälet till den heta debatten nu är denna:

”Frågan har blivit så laddad för att vi inte har en debatt om hur välfärdsresurserna används. I privata företag finns ett tydligt signalsystem. Men kommunala chefer har inga tydliga ekonomiska drivkrafter, ett överskott försvinner upp i skorstenen. Det är inte fel att tjäna pengar, ens i en kommun, Frågan är hur jag tjänar pengarna. Men inget politiskt block har klarat av diskussionen om hur man använder skattepengarna på bästa sätt.”

Jag är övertygad om att en analys med den utgångspunkten klart skulle visa att de vinstdrivande verksamheterna de facto sparar pengar för skattebetalarna, på grund av återföring i form av bolagsskatt och utdelningsskatt. Den ordning vi nu har och bör värna är således både billigare och bättre än den tidigare monopolordning som en del nu önskar åter.

LÄS MER: Tillsätt nu en utredning med riktiga experter. 

LÄS MER: Så här skapar ni en vinstfri välfärd. 

Johan Andersson, vd Mellby Gård, tillika delägare i Academedia

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev