Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Göm dig inte bakom ett uppdrag, Shekarabi

Det finns redan i dag verktyg för att driva på decentraliseringsarbetet och säkra myndigheters och de statliga jobbens närvaro i hela landet. Därför borde civilministern kavla upp ärmarna, ta av skygglapparna och sluta gömma sig bakom ett uppdrag.

Publicerad: 15 maj 2015, 05:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörvaltningStorstäderLandsbygdenRegionalpolitikEffektiviseringEtt delat land

REPLIK Civilminister Ardalan Shekarabi (S) skriver i artikeln ”Statliga jobb ska finnas i hela Sverige” i Dagens Samhälle om de stora utmaningar – exempelvis gällande jobb och statlig service – som mindre kommuner ställs inför till följd av en oväntat snabb urbanisering.

Det är inte acceptabelt att Skatteverket centraliserar sina kontor – som faktiskt finansieras av folk över hela landet. Där är vi rörande överens.

Dessvärre väljer Ardalan Shekarabi att belysa frågan med så väl skygglappar som selektivt minne när han grovhugget gör gällande att tidigare socialdemokratiska regeringar inte bär någon skuld till centraliseringen och att det skulle ha hänt någonting exceptionellt under alliansregeringens tid. Det är inte alls förenligt med sanningen.

Till att börja med har urbaniseringstrenden pågått i princip oavbrutet sedan 60-talet och påskyndats av tidigare S-regeringar via olika typer av flyttbidrag. Socialdemokraterna bär ett tungt ansvar för den historiskt negativa utvecklingen för svenska landsbygdskommuner. Nu står vi dock där vi står och bör blicka framåt. Det är trots allt framtiden vi kan påverka och dagens beslut avgör morgondagens verklighet för mindre städer. Låt oss gräva där vi står och se vad vi finner?

Ardalan Shekarabi har förvisso gett Statskontoret ett uppdrag ”att följa upp hur statliga myndigheters beslut om lokalisering påverkar närvaron i hela landet”. Det är bra – som ett komplement - men för mig är det uppenbart att det riskerar att bli ett alibi för att i praktiken inte göra någonting alls från regeringens sida.

Om flytten av statlig service och myndigheters kontor var så brinnande viktig för Socialdemokraterna hade man med små medel kunnat sätta ner foten genom att skriva om regleringsbreven omgående. Det har man inte gjort.

För att ytterligare förvärra situationen så motarbetas Shekarabi av sina regeringskollegor. Finansminister Magdalena Andersson har exempelvis ställt sig i tv och förklarat att rot-företagare ska lämna sina kommuner för att istället renovera storstädernas miljonprogram om deras rot-jobb försvinner till följd av regeringens politik.

När man inrättar ett ”innovationsråd” så placeras det föga förvånande i regeringskansliet, mitt i Stockholm.

Centerpartiet var under tiden i regeringen högst pådrivande i att påverka regleringsbreven till myndigheterna i rätt riktning. Förordning (2007:713) om regionalt tillväxtarbete tillkom under alliansregeringen och i den står i klartext att myndigheterna ska ”beakta möjligheter till decentralisering av sina verksamheter”.

Centerpartiet tycker att det är rimligt att nästa steg är att ställa tydliga krav på att myndigheternas lokalytor tydligare ska fördelas utifrån var folket bor snarare än förläggas till storstädernas finare adresser.  Med tanke på att lokalhyrorna kan vara dubbelt så höga i Stockholm som på andra platser i landet så skulle man genom att fördela ytorna bättre och krympa lokalerna med fem procent spara över en miljard kronor. Detta samtidigt som man fördelar myndigheternas närvaro smartare över hela landet.

Det finns alltså redan i dag verktyg för att börja arbeta med decentraliseringsarbetet. Därför borde Ardalan Shekarabi kavla upp ärmarna, ta av skygglapparna och sluta gömma sig bakom ett uppdrag.

Per Åsling, riksdagsledamot (C), ordförande i skatteutskottet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev