Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Glöm inte de psykiskt funktionsnedsatta!

Vi i RSMH kräver att nästa regering ger stimulansmedel till kommunerna så att även personer med psykiska funktionsnedsättningar kan få en meningsfull vardag samt en peng för sitt deltagande i sysselsättningsverksamheter, skriver Jimmie Trevett, förbundsordförande i RSMH.

Publicerad: 5 juli 2018, 07:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Faktum är att personer med psykiska funktionsnedsättningar är fattigast av alla grupper inom funktionshinderrörelsen”

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

FunktionsnedsättningPsykisk ohälsaFattigdomRegeringenSysselsättningIdrott

Regeringen uppmuntrar kommunerna att ge betalt till funktionsnedsatta som deltar i daglig verksamhet. Det är bra. Men motsvarande peng ges inte till sysselsättning för personer med psykiska funktionsnedsättningar – trots att gruppen hör till de absolut fattigaste i samhället.

Personer med utvecklingsstörning, autism och hjärnskador har rätt till daglig verksamhet enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Det är bra och Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH, är positiva till att regeringen nu ger stimulansmedel till kommunerna för att fler deltagare i daglig verksamhet ska få habiliteringsersättning eller högre arvode för sitt arbete.

Samtidigt är vi förvånade över att inte motsvarande stimulansmedel ges till sysselsättning för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Det finns en grupp med psykisk ohälsa som står minst lika långt från arbetsmarknaden som de som går på daglig verksamhet. Och faktum är att personer med psykiska funktionsnedsättningar är fattigast av alla grupper inom funktionshinderrörelsen. Majoriteten lever under den relativa fattigdomsgränsen på grund av att de insjuknade i unga år, aldrig tog sig ut på arbetsmarknaden och har höga utgifter i form av läkemedel och andra kostnader. Denna grupp står ofta utan aktiviteter och är i dag inlåsta i sina lägenheter, på grund av att pengarna inte räcker till annat än att överleva.

Många kommuner saknar aktiviteter för gruppen, eller har sysselsättning som är undermålig, vilket innebär att 50 000 personer med psykiska funktionsnedsättningar saknar något meningsfullt att göra om dagarna.

Det är otroligt synd. Inte bara för den enskilde utan också för samhället, då en meningsfull vardag kan leda till återhämtning och minskad vårdkonsumtion.

Vi undrar varför regeringen inte stimulerar kommunerna att ge meningsfull sysselsättning för personer med psykiska funktionsnedsättningar, samt en peng motsvarande habiliteringsersättningen. Har regeringen glömt gruppen? Saknar de kunskap om att personer med psykiska funktionsnedsättningar faktiskt sällan har meningsfull sysselsättning? Eller handlar det om att staten bortprioriterar personer med psykiska funktionsnedsättningar för att spara pengar?

Oavsett vilket kräver RSMH att nästa regering, vilken den nu blir, ger stimulansmedel till kommunerna så att även personer med psykiska funktionsnedsättningar får möjlighet till en meningsfull vardag samt en peng för sitt deltagande i sysselsättningsverksamheter. De personer som har oturen att bo i en kommun som inte erbjuder sysselsättning borde få motsvarande peng för andra aktiviteter. Det är viktigt för återhämtningen. Det kan bidra till att bryta personens isolering. Och det handlar om att bidra till en mänsklig tillvaro för alla.

Jimmie Trevett, förbundsordförande Riksförbundet för Social och Mental Hälsa (RSMH)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev