onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Ge kommunerna generella bidrag, inte pekpinnar

Det behövs ett ökat statligt ansvarstagande med generella statsbidrag till Sveriges kommuner. Däremot behöver de specialdestinerade statsbidragen upphöra. Kommunerna bör själva få bestämma vad de ska avsätta pengar till, skriver Fredrik Saweståhl, kommunstyrelsens ordförande (M) Tyresö.

Publicerad: 14 oktober 2018, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det behövs fler investeringar i omsorg och skola. Foto: Arne Forssell/Bildbyrån//Ann Jonasson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

KommunerVälfärdInvesteringar

I valrörelsen sa alla partier att de ville satsa på välfärden. I princip alla har lanserat förslag som innebär ökade statsbidrag till kommunerna för att förverkliga detta. Det är välkommet, då det finns många stora frågor att hantera de kommande åren.

Vi har en åldrande befolkning som ställer högre krav på äldreomsorg. Vi behöver hantera effekterna av det stora flyktingmottagandet med en integration som inte får misslyckas. Dessutom har vi stora investeringsbehov i skola och förskola samt stora behov av att rekrytera medarbetare inom bristyrken. Sammantaget är det mycket som vi ska sätta tänderna i – även om skillnaderna i behoven är stora mellan olika kommuner över landet. Att staten är med och tar ett tydligt ansvar är naturligt.

Vi kommuner måste själva ta ett stort ansvar. Det finns fortfarande väldigt mycket som kan göras för att skapa bra, högkvalitativ verksamhet för rimliga pengar. Vi behöver jobba hela tiden med löpande effektivisering och utveckling där digitalisering, ny teknik, nya metoder och nya arbetssätt tillsammans bidrar till att vi kan driva verksamheten bättre framåt än vad som är fallet idag.

Att vara öppen för en bred mångfald av aktörer och stor valfrihet är en grundförutsättning för en fungerande välfärd och för att möta framtiden. Kommunerna behöver även bli betydligt bättre på benchmarking, att jämföra och lära av varandra. Det är något som borde uppmuntras från nationell nivå för att få fart på ett arbete som idag släpar efter betänkligt. På samma sätt finns mycket att vinna på fördjupat samarbete mellan kommunerna i organiserad form i delregioner och regioner vilket även det bör uppmuntras.

Vi behöver göra allt vi kan för att undvika att kommunalskatterna skjuter i höjden. Kommunalskatten är redan påfallande hög i många kommuner och av många goda skäl skulle den oftare behöva sänkas än höjas. Här har staten ett ansvar gentemot hela landet.

Det finns dock en risk när regeringar ska bidra till kommunsektorn och det är att man duttar med en krona hit och en dit. Den uppsjö av specialdestinerade statsbidrag som finns saknar rim och reson och måste upphöra. Regeringen måste rensa hårt och tufft i denna flora. Förutsättningarna är olika och kunskapen om vad som behövs i en kommun är störst i den kommunen.

Det behövs ett ökat statligt ansvarstagande med generella påslag till investeringar i välfärdens kärna som skola, omsorg, integration samt uppgraderingar av infrastrukturen, vilket skulle bidra till ett minskat utanförskap. Då har kommunerna möjlighet att göra det som är rimligast för den egna kommunen.

Fredrik Saweståhl, kommunstyrelsens ordförande (M) Tyresö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev