Kommunpolitik
”Ge alla barn i Sverige rätt till skolgång på lika villkor”
Idag finns det en utsatt grupp barn som sällan uppmärksammas när det gäller rätten till skolgång. Det handlar om barn som är placerade i familjehem, jourhem, hem för vård eller boende (HVB) eller stödboende, och som varje dag förvägras skolgång.
Publicerad: 10 augusti 2017, 13:35
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Lisa, i debattörens exempel, hänvisas till två och halv timmes undervisning i veckan på sitt boende.
Lisa är 15 år och placerad på ett HVB-hem i en medelstor kommun i västra Sverige. Lisa har ett självskadebeteende och behöver få sin skolgång tillgodosedd inom ramen för sitt boende. Kommunen säger nej med hänvisning till att Lisa ska gå i den kommunala skolan.
Något som inte är möjligt då Lisa är i behov av behandling parallellt med sin utbildning. Lisa hänvisas till två och en halv timmes skolundervisning i veckan i kommunens regi på sitt boende. Undervisning som varken tar hänsyn till Lisas individuella behov eller anpassas efter den behandling hon genomgår.
När Lisa på vårterminen i nionde klass ska söka sig vidare till gymnasiet vägrar kommunen att sätta och fastställa betyg. Ett agerande som strider mot såväl skollagen som barnkonventionen.
Svenska Vård och våra medlemsföretag har under lång tid påtalat det orimliga i att redan utsatta barn i Sverige gång på gång förvägras skolgång. Otaliga är vittnesmålen om hur kommuner glömmer bort eller med öppna ögon väljer att neka dessa barn skolgång. En djupt oroande utveckling då det berör barn som inte bara är i behov av likvärdig undervisning i samma omfattning som sina jämnåriga kamrater utan som ofta behöver kompensatorisk undervisning för att ta igen tidigare missade kunskaper.
Socialstyrelsens Öppna jämförelser för 2017 visar att barn som är placerade inom den sociala barn- och ungdomsvården klarar gymnasiet betydligt sämre än sina jämnåriga som inte omhändertagits av socialtjänsten. Färre än fyra av tio lyckas slutföra en treårig gymnasieutbildning. Ingen förbättring har skett de senaste 20 åren.
Jag välkomnar att regeringen givit Skolverket i uppdrag att anpassa en modell för som även omfattar barn som är placerade i olika insatser. Det är ett viktigt första steg på vägen mot en likvärdig skola för alla barn. Regeringen har emellertid beslutat att uppdraget inte ska redovisa förrän i juni 2018. Det innebär att en modell som ger alla barn rätt en trygg och jämlik skolgång inte kommer att vara på plats förrän tidigast till höstterminen 2019. Min uppfattning är att detta inte är acceptabelt.
Regeringen måste skynda på processen samtidigt som felande kommuner redan nu måste leva upp till sitt ansvar. Ytterst handlar det om att värna några av de mest utsatta individer som finns i vårt samhälle. Nu är det upp till bevis utbildningsminister Gustav Fridolin. Vi har inte råd att vänta!
Thomas af Bjur, förbundsdirektör, Branschorganisationen Svenska Vård
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.