måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Gammalt groll bakom grantvist – här är julbråken som skakar Kommunsverige

Publicerad: 15 december 2021, 09:28

”Hälften av våra kunder kommer via torget. När man stoppar trafiken får det konsekvenser för oss”, säger Icahandlaren Daniel Stenmark i Piteå som förlorar stora summor på avspärrningarna kring kommunens yviga julgran. Foto: Joel Gustafsson/Piteå-Tidningen

Stulna klappar till personalen, trygghetskameror som skyms av pynt och diverse grantvister upprör både ortsbor och butikschefer. När julen närmar sig i kommunerna är det inte utan dramatik.

Ämnen i artikeln:

NäringslivsklimatKommunsammanslagningKulturarvKameraövervakning

Torbjörn Tenfält

redaktion@dagenssamhalle.se


Julstämningen spirar i många kommuner, men Dagens Samhälles kartläggning visar att glädjen inför helgerna också smolkas av en och annan incident. 

Det gäller bland annat Tingsryd, som under de senaste veckorna skakats av en julgranstvist. Invånarna i tätorten Urshult är upprörda över att de inte som vanligt fått en ljusklädd gran i parken.

– Varför ska inte vi ha en julgran när de andra kommundelarna får? undrar Ingemar Andersson, ordförande i Urshults sockenråd. 

Missnöjet späs på av det faktum att den ståtliga gran som rests på torget inne i centrala Tingsryd hämtats från skogarna i – just det – Urshult. Tvisten har gett näring åt gammalt groll om orättvisor i spåren av kommunsammanslagningen i början av 1970-talet.

– Hos många sitter det kvar en känsla av att allting ska in till Tingsryd. De har lagt ner vårt bibliotek och när det här med granen händer blir ju folk förbannade, säger Ingemar Andersson. 

Helt utan julstämning har Urshultsborna ändå inte blivit. Som alternativ har tekniska kontoret klätt en naturligt växande gran – på en tomt där en av förvaltningens medarbetare bor.

– En väldigt vacker gran, säger Jonas Weidenmark, teknisk chef i Tingsryd.

Fördelarna med fasta granar är många, framhåller han, och tycker att modellen vore en bra lösning för hela kommunen.

– Vi har alltid ögonen öppna för snygga granar. Jakten på fina exemplar pågår hela året. Men visst vore det bra att slippa såga ner och transportera träden.

Tidaholm åkte på ett bakslag när ett antal av de presentkort som kommunen planerat skänka som julgåva till personalen började lösas in redan innan presenten var utdelad. Ansvarskännande butikspersonal slog larm om det de uppfattade som en tjuvstart på julhandeln. 

– Totalt har 15 presentkort försvunnit. De är spärrade, men några har hunnit användas. Så det blev ändå en ganska begränsad skada, säger Pema Malmgren, kultur- och fritidschef samt tillförordnad socialchef i Tidaholm.

Presentkorten är värda 500 kronor styck och försvann från kommunkontoret någon gång i mitten av november. Polisutredning pågår. 

– Förhör har genomförts men i nuläget har vi ingen misstänkt, säger Tony Johansson, utredningsbefäl på polismyndigheten i Skövde.

I Tomelilla har kommunens juldekorationer vållat visst rabalder. En invånare bekymrade sig över att ljusslingor hängde oroväckande nära trygghetskamerorna vid stationshuset och därmed riskerade att minska säkerheten i området. Tillväxt- och utvecklingschefen Helena Berlin har lugnande besked:

– Om ljusdekorationer hänger i närheten av en kamera kan det bli sämre bildkvalitet under kvällstid. Men vi har säkerställt att allt fungerar som det ska, säger hon.

Juldekorationer i gaturummet påverkar inte bara ljuset. Vill det sig illa kan de också gå sönder och trilla ner. 

– Därför gör kommunen alltid en riskbedömning, säger Helena Berlin. 

På Rådhustorget i Piteå innebär den kommunala julgranen minskat klirr i kassan för Icahandlaren Daniel Stenmark. De yviga grenarna har tvingat trafikkontoret att stänga av biltrafiken helt och hållet.

– Hälften av våra kunder kommer via torget. När man stoppar trafiken får det konsekvenser för oss. Omsättningen minskar med 10–15 procent, säger Daniel Stenmark.

Han är också kritisk mot att informationen om trafikregleringen varit dålig.

– Det är frustrerande att kommunen inte ser näringslivet som en part eller är mer angelägen om att föra en dialog med oss.

Att årets julgran är större än vanligt beror på att Piteå fyller 400 år och det måste finnas plats för de 400 juldekorationer som kommunens skolelever tillverkat under hösten.

Rebecka Granström, enhetschef på samhällsbyggnadsförvaltningen, beklagar att informationen varit knapphändig:

– Eftersom vi vill undvika trafikolyckor ser vi ingen annan väg än att stänga av Rådhustorget för trafik under en begränsad tid.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev