Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Friare tyglar lyfter Tjörns äldreomsorg

Publicerad: 3 maj 2016, 22:15

I Öppna jämförelser framgår att de boende är mycket nöjda med bemötandet, maten och allt annat.

Foto: Maria Johannessen

Nominerad till Årets Välfärdsförnyare: Tjörns kommun. Personalen driver äldreboenden som intraprenader. Det har ökat yrkesstoltheten och medfört toppbetyg från de äldre.


Ämnen i artikeln:

ÄldreboendeÅrets Välfärdsförnyare

För några år sedan satsade Tjörn på driftsformen intraprenad för äldreboendet Tubberödshus, och kort därefter för Lilldal. Personalen får jobba med en treårig budget och fattar alla beslut om schemaläggning, inköp, pedagogik och aktiviteter.

– Det har blivit friare och mer flexibelt, men har samtidigt skapat mer ordning och reda i en mjuk verksamhet. Intraprenad är som ett litet företag inom kommunen, säger Lilian Bohlin, avdelningschef på socialförvaltningen.

Den ”relationsmodell” som tillämpas bygger på samtal med de äldre (som är i åldrarna 80–100 år). De boende ingår i ledningsgruppen. De får lägga sig och gå upp när de vill, träffa och prata med personal i stort sett när de vill, ta ett glas vin till maten, åka på utflykter.

Miljön är hemlik, personalen har privata kläder. Personalrum saknas, de anställda är med de äldre hela tiden.

Utvärderingar visar att yrkesstoltheten hos undersköterskor och övrig personal ökat, liksom trivseln. Rekryteringar har blivit lättare. Verksamheten är också kostnadseffektiv. Överskott har uppstått, som bland annat har använts till resor med de äldre.

I Öppna jämförelser framgår att de boende är mycket nöjda med bemötandet, maten och allt annat.

Flera studiebesök har tagits emot, både från svenska kommuner och utlandet. Modellen har varit nominerad till den europeiska utmärkelsen Social innovation in ageing. Och fler boenden på Tjörn är på väg att införa den.

– Intraprenadformen har varit en framgångsfaktor, säger Lilian Bohlin.

Den innebär bland annat att de aktuella boendena lyder direkt under socialchefen, inte äldreomsorgschefen.

LÄS MER om de tre nominerade: Årets Välfärdsförnyare. 

Magnus Wrede

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev