Kommunpolitik
Framtidens energikällor inte dyrare för kunderna
Att styra om stödet till framtidens energikällor gör dem inte dyrare. En tidig satsning på tekniker som har stor potential att bli marknadsmässiga innebär att sådan elproduktion snabbare blir konkurrenskraftig mot andra elproduktionsanläggningar, vilket ger lägre kostnader för konsumenterna.
Publicerad: 22 april 2015, 12:37
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
REPLIK I repliken ”Försena inte ett förnybart energisystem” på vår artikel ”Styr om stödet till framtidens energikällor” skriver Charlotte Unger att vårt förslag saknar analys. Det är lite märkligt eftersom Svensk Vindenergi via konsultföretaget SWECO redan gjort den analysen.
Enligt SWECO:s rapport kommer en kraftigt utökad satsning på förnybar elproduktion via elcertifikatsystemet att resultera i en samhällsekonomisk förlust på 5 miljarder kronor per år om det inte finns avsättning för den tillkommande elproduktionen.
Skulle det bli så att elpriserna stiger som en följd av aviserade justeringar inom utsläppshandelssystemet (ETS) och/eller att, mot vår förmodan, förbindelser till södra Tyskland byggs i tid, då kan landbaserad vindkraft i Sverige byggas helt utan stöd.
Den nödvändiga utbyggnaden av förnybar elproduktion som Unger skriver om ska enligt vår uppfattning inte byggas med stöd av elcertifikatsystemet om den inte är samhällsekonomiskt motiverad.
Att styra om stödet till framtidens energikällor höjer inte kostnaden för konsumenterna som Unger befarar. Tvärt om innebär en tidig satsning på tekniker som har stor potential att bli marknadsmässiga att sådan elproduktion snabbare blir konkurrenskraftig mot andra elproduktionsanläggningar, vilket ger lägre kostnader för konsumenterna.
Det är därför bra att vi och Unger är överens om att det behövs ett särskilt stöd till omogna tekniker, som till exempel havsbaserad vindkraft eller vissa biobränsletekniker redan nu. Även vi föreslår ett upphandlingssystem. Ett upphandlingssystem kan dessutom mycket väl användas för att återskapa en fungerande elmarknad. Om detta handlar vår kommande tredje artikel om framtidens kraftsystem.
Nils Andersson, konstruerade det system för stöd till elproduktion från förnybara källor som nu gäller
Gunnar Fredriksson, startade det som nu blivit Svensk Vindenergi
Matthias Rapp, tidigare vd för Svensk Vindenergi
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.