tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Förvaltningsrätten säger nej till Muminpark i Karlstad

Publicerad: 9 april 2021, 11:28

Politikern och havet. Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad, vill fortfarande få till Muminparken.

Foto: Jeanette Dahlström

Förvaltningsrätten häver Karlstads beslut om en Muminpark. Enligt domen är bygget inte en kommunal angelägenhet. Men kommunen tänker inte ge sig i första taget.

Ämnen i artikeln:

Region Värmland

Jan Ahmadi

jan.ahmadi@dagenssamhalle.se


Den 19 december, 2019, tog kommunfullmäktige i Karlstad beslut om att godkänna ett avtal mellan kommunen och det finska företaget Muumimaailma Oy. Det gick ut på att mark skulle upplåtas till företaget för bygge av en temapark. 

Förvaltningsrättens tre ledamöter var inte eniga i beslutet som fattades under torsdagen. En var skiljaktig. 

– En Muminpark i Karlstad kan visserligen vara av ett allmänt intresse för kommunen, men kostnaderna för temaparken kan inte betraktas som proportionerliga i förhållande till den förväntade nyttan av parken, säger rättens ordförande Johan Montelius i ett pressmeddelande.

Rätten ansåg även att kommunens beslut stred mot bestämmelserna om stöd till enskild näringsidkare.

– Företaget har i och med avtalet dessutom fått en ekonomisk fördel som det inte skulle ha fått under normala marknadsmässiga förhållanden och därigenom ett individuellt inriktat stöd som inte är tillåtet, säger Johan Montelius.

Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad, reagerar överraskat på argumentationen från förvaltningsrätten. 

– Ett av argumenten är att det skulle vara otillbörligt gynnande av det här företaget. Men det är en massa fakta som rätten inte tagit hänsyn till, som hur det är upplagt med kostnad och ersättning, säger han. 

Per-Samuel Nisser uppger att kommunens jurister är i färd med att se över domen och att när de är klara kommer kommunstyrelsen ta ställning till om domen ska överklagas. Det beskedet väntar han sig lämna redan nästa vecka. 

Om det blir aktuellt att justera något i kommunens beslut är han även villig att göra det för att få till bygget. 

– Som politiker ingår det i mitt uppdrag att försöka skapa arbetstillfällen för ungdomar, speciellt nu i pandemin. Parken hade också varit värdefull för besöksnäringen om den kom till. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev