onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Förtur för nyanlända gynnar integrationen”

Att människor flyttar till Skellefteå från andra länder bidrar till att vår kommun växer. Etablering och integration är en tillväxtfråga. Därför tar vi vårt ansvar och avsätter lägenheter till personer som beviljats uppehållstillstånd.

Publicerad: 17 november 2017, 12:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Skellefteåbor har helt andra förutsättningar att ställa sig i bostadskö eller att ordna boende på annat sätt.” Foto: Ulla Dinborn, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Bostäder till nyanländaAllmännyttanBostäder

Skelleftebostäders styrelse har fattat beslut om att avsätta nio procent av de omsatta lägenheterna till personer som beviljats uppehållstillstånd och som anvisas till Skellefteå med anledning av det nationella beslutet om den så kallade bosättningsgarantin. Beslutet gäller för 2017 och 2018 och handlar om cirka 40–50 lägenheter.

I Skellefteå tar vi ansvar; exempelvis bygger vi en- och tvårumslägenheter avsedda för unga människor, studenter har studentbostäder, vi har särskilda seniorbostäder till personer som är över 55 år. Att allmännyttan tar ansvar för nyanländas boende är vanligt. Uppläggen varierar mellan kommunerna men i vår region så har bland annat Piteå och Luleå ett liknande upplägg.

Skelleftebostäder är transparent med sitt beslut. Detta för att betona sitt ansvarstagande och för att markera att det är rätt väg att gå. Självklart ska vi välkomna alla människor, med rätt förutsättningar är de en stor tillgång för vår kommun.

Skellefteå behöver växa och i ett växande Skellefteå behövs alla människor för att klara kompetensförsörjningen och säkerställa framtida satsningar inom vård, skola och omsorg när vår övriga befolkning åldras. Därför har kommunfullmäktige antagit målet om 80 000 invånare till år 2030.

Att människor flyttar till Skellefteå från andra länder bidrar till att vår kommun växer. Etablering och integration är en tillväxtfråga.

Boendet är centralt för att kunna bli en del av samhället och där är de allmännyttiga bostadsbolagen en viktig del. Undersökningar visar att integration och språkutveckling går snabbare för personer som ges möjlighet att etablera sig i det svenska samhället. Lägenheterna som avsätts, efter Skelleftebostäders styrelses beslut, finns därför i hela bostadsbeståndet för att undvika segregering. Skelleftebostäder gör detta eftersom vi vet att nya svenskar saknar möjligheter att ställa sig i bostadskö och de har heller inget annat kontaktnät. Skellefteåbor har helt andra förutsättningar att ställa sig i bostadskö eller att ordna boende på annat sätt.

Vår förhoppning är att även privata hyresvärdar ska välja att genomföra liknande satsningar. Vi önskar att alla är med och gör Skellefteå till en plats där alla känner sig välkomna och bidrar till ett växande Skellefteå.

Harriet Classon, styrelseordförande (S) Skelleftebostäder AB

Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande (S) Skellefteå kommun

Maria Marklund, 1:e vice ordf kommunstyrelsen (S) Skellefteå kommun

Andreas Löwenhöök, 2:e vice ordf (M) kommunstyrelsen Skellefteå kommun

Agneta Hansson, gruppledare (V)

Carina Sundbom, gruppledare (S)

Andreas Westerberg, gruppledare (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev