måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Förslaget om vinsttak spikas i budgeten

Publicerad: 27 september 2017, 22:15

Magdalena Andersson med förslaget till budget som nu läggs fram för riksdagen. Foto: Riksdagen

Att regeringen presenterar en proposition om vinsttak för välfärdsbolag i mars nästa år är nu hugget i sten – i den färska statsbudgeten. Det kunde Dagens Samhälles krönikör Margit Silberstein avslöja redan i augusti.


Under rubriken ”Ordning och reda i välfärden” dyker det upp i statens budget för 2018, förslaget till vinstbegränsning:
”Vinstjakten som incitament hör inte hemma i välfärdssektorn (…) De privata aktörerna inom välfärden verkar på en kvasimarknad”, skriver regeringen.
Fortsättningen är ännu tuffare:
”Vinstjakten måste få ett slut. Regeringen avser att i mars 2018 lägga fram en proposition till riksdagen ut­ifrån betänkandet ’­Ordning och reda i välfärden’.”

Det är lika med en vinstbegränsning räknat som andel av operativt kapital, i enlighet med Ilmar Ree­palus välfärdsutredning. Till en början inom skola och omsorg. Hur ­vården ska regleras ska utredas fram till i juni nästa år.
Regeringen kommer också att föreslå att det införs tillstånds- och ägarprövning för privata aktörer.
Men att förslaget blir verklighet och slår mot en marknad som alltså var värd 124 miljarder kronor 2016 är det inte många som tror på.

– Nej, det kommer inte att gå igenom riksdagen som det ser ut. Men vi ställer oss bakom ökad reglering. Till exempel flyktingmottagandet har lockat till sig för många mindre långsiktiga aktörer, säger Rasmus Nerman, vd på koncernen Humana.
– Det är synd att debatten är så polariserad och tar kraft från de avgörande frågorna för välfärden: kompetensförsörjning, kvalitet och långsiktiga spelregler.

Mats Fagerlund på Grant Thornton ser inte heller ett vinsttak som realistiskt.
– Kommuner och landsting skulle aldrig klara det. Men vad kommer i stället? Sannolikt tuffare regler. Utvecklingen går i den riktningen, säger han.

Enligt Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, fortsätter kommuner och landsting på den inslagna vägen, och ökar köpen av privat välfärd, så länge reglerna inte förändras.
– Kommunerna är inte oroliga över ett eventuellt vinsttak som stoppar deras leverantörer, utan tänker att de ska ha de privata kvar. Inom skolan och sjukvården växer också de privata eftersom invånarna väljer dem, säger hon.

Torbjörn Carlbom, tc@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev