Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Förlegat fördela resurser efter antal studenter”

Släpp in nya aktörer i högskolesektorn! Och fördela pengar till högskolorna efter hur väl studenterna klarar sig på arbetsmarknaden. Svensk tillväxt står på spel - då är det dags att Moderaterna förnyar sin utbildningspolitik, skriver Benjamin Dousa, ordförande Moderata Studenter.

Publicerad: 14 oktober 2015, 09:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är dags att Moderaterna förnyar sin utbildningspolitik, skriver Moderata Studenter inför stämman.


Ämnen i artikeln:

HögskolanModeraternaArbetsmarknadErsättningsregler

Förra veckan presenterade Moderaterna sin skuggbudget och partistämman äger rum i slutet av den här veckan. I många politikområden omprövar partiet sin politik och vågar släppa fram nya idéer sprunget ur våra kärnvärderingar.

Universitetspolitiken har tyvärr halkat efter. Noll nya utbildningspolitiska förslag för högre studier har presenterats, och vi studenter tar smällen för det genom bristande kvalitet.

Politik för oss studenter är viktigt. På många områden har utbildningskvaliteten blivit sämre under de senaste 20 åren. Alliansens miljard till en bättre utbildning var därför klart uppskattat men långt från tillräckligt. Många viktiga reformer behöver dessutom inte vara statsfinansiellt kostsamma men ändå få stor inverkan.

Vi i Moderata Studenter vill bland annat låta landets högskolor och universitet bli mer oberoende från staten. Därför ska inte lärosätena drivas i form av myndigheter, vilket de flesta är i dag.

I framtiden borde också nya aktörer kunna släppas in i högskolesektorn. Vi vill förenkla för internationella lärosäten att etablera filialer i Sverige och på sikt även öppna upp för företag och stiftelser att driva högre utbildning.

Dessa förändringar förutsätter dock ett nytt sätt att fördela pengarna från staten på. Det så kallade HÅP/HÅS-systemet där resurser endast portioneras ut baserat på antalet studenter är förlegat och ger inte tillräckliga incitament till kvalitetsutveckling.

I stället borde större hänsyn tas till hur väl förankrade studenterna blir på arbetsmarknaden, uppsatser, utbildningens utformning och framtida akademiska meriter. Svensk kompetensförsörjning och tillväxt står på spel, men Moderaterna vågar ändå inte fylla det utbildningspolitiska vakuumet.

Under våra regeringsår var det lätt för Moderaterna att falla tillbaka på Folkpartiet och framför allt utbildningsminister Jan Björklund. Varför skulle vårt parti ha en egen universitetspolitik när Björklund administrerade Alliansens? Men nu är Björklund inte längre ansvarig minister och vi behöver formulera våra egna ståndpunkter.

Även moderata kommunpolitiker saknar visioner för hur man kan dra nytta av högskolor. Det är sedan länge ett känt faktum att det är alldeles för få från akademiskt ovana hem som tar sig vidare till den högre utbildningen.

Det borde vara naturligt för moderater i landet att sänka trösklarna mellan högskoleförberedande gymnasieprogram och högre studier. I exempelvis moderatledda Huddinge syr kommunen ihop flera gymnasieprogram med geografiskt närliggande campusområden. Varför ska man inte kunna ha gymnasielektioner i en universitetssal eller en labb i lärosätets labblokaler på fler ställen?

Sverige är i dag rikt för att vi är ett produktivt land med högt humankapital. Konkurrenskraft mäts i jämförelse med andra länder och när vårt utbildningssystem inte fungerar så tappar vi mark gentemot andra länder.

Det finns ingen naturlag som säger att Sverige alltid kommer förbli rikt, vi måste kontinuerligt arbeta för att det ska förbli så. Det måste även Nya Moderaterna förstå.

Benjamin Dousa, riksordförande Moderata Studenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev