Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Företagen som drar in mest på det offentliga

Publicerad: 20 november 2014, 04:00

Skanskas uppdrag för Nya Karolinska Solna, värt 14,5 miljarder kronor, är ett av Europas största byggprojekt. Foto: Alfakanal

De stora elefanterna rubbar man inte så lätt – Skanska, NCC och Peab toppar listan över de största aktörerna på den offentliga marknaden. De tre byggjättarna är i en klass för sig när Dagens Samhälle för fjärde året i rad listar vilka bolag som omsätter mest på att ha kommuner, landsting och statliga myndigheter som kunder. Bara två nya företag har tagit sig in på topp 30-listan över de företag som omsätter mest på den offentliga marknaden.


Sammanlagt ökar de 30 största bolagen sin omsättning med 7 miljarder kronor till 129 miljarder. Det framgår av Dagens Samhälles rapport Den offentliga marknaden 2014. De tre byggjättarna i toppen svarade för ungefär 40 miljarder av den kakan. Totalt omsätter byggbranschen 115 miljarder inom offentlig sektor.

Inom byggbranschen är ÅF och Strukton Rail de företag som ökar sina marknadsandelar mest. De senare, med Trafikverket och SL som främsta kunder, har sedan förra året klättrat från 52:a plats till 29:e och är en av blott två nykomlingar på topp 30-listan. En anledning till ökningen är att de köpt upp konkurrenten Balfour Beatty Rail AB. Ursprungligen hette Strukton Rail Banproduktion och ägdes av SL, men är numera helägt av holländska Strukton Rail.

– Vi har ökat vår marknadsandel inom både drift och underhåll samt förnyelseprojekt på järnväg, säger Lisa Hellkvist Borges, kommunikationschef på Strukton Rail.

Men företaget påverkas starkt av vilken politik som förs i infrastrukturfrågor. Med hänvisning till färre planerade arbeten i Trafikverkets marknadsplan varslade Strukton Rail 50 tjänster i september.

– Det är ovisst i branschen just nu, än vet vi inte vad den nya regeringens politik kommer att innebära för järnvägen. Men vi hoppas att det utvecklas åt ett bra håll, säger Lisa Hellkvist Borges.

Storleksmässigt är det IT som kommer näst efter byggbranschen, med 48 miljarder kronor i samlad omsättning på den offentliga marknaden. Störst är Atea, som 2013 hade nära 9 miljarder i omsättning varav cirka 60 procent på den offentliga marknaden.

– Kraven från medborgarna ökar. I sitt övriga liv är de vana vid självbetjäning och det vill de ha även från det offentliga.  Här blir själva IT-infrastrukturen viktig för att kunna ge ständig tillgång till tjänsterna, säger Carl-Johan Hultenheim, vd på Atea.

Carl-Johan Hultenheim tycker att de offentliga beställarna är mer proaktiva i dag. Han nämner samarbetet med Nya Karolinska, där man har ett nytt tänk kring hur patientupplevelsen ska kunna förbättras. Till exempel vill man med hjälp av IT beskriva saker för patienterna på ett mer pedagogiskt sätt.

– Det finns mycket potential kvar, det finns ingen del av det offentliga som inte har en rolig IT-resa framför sig.

En annan trend, som Carl-Johan Hultenheim ser, är att offentlig sektor går mer från att köpa tjänster till att köpa funktioner. Här ser han ett be-hov av att utveckla upphand-lingarna så att det blir möjligt att dra nytta av ny utveckling även under en avtalsperiod.

Inom de andra stora branscherna är den största förändringen att utbildningsföretaget Academedia ryckt upp från nionde till fjärde plats med en omsättning på 6,4 miljarder. Efter JB Educations konkurs sommaren 2013 är Academedia sex gånger så stort som närmaste konkurrent.

I omsorgsbranschen har Attendo gått förbi Ambea och är nu landets största omsorgsföretag med en omsättning på nära 5 miljarder kronor.

Elin Olaisson

De är störst på den offentliga marknaden

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/tabell_1.pdf

Läs även:

Offentliga marknaden växer till 900 miljarder

Här kan du beställa rapporten:

Den offentliga marknaden 2014

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev