Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Föreningar, familjer och valfrihet i Tyresö

Tyresös pilotprojekt Profilfritids är en unik form av fritids som har visat sig kombinera föreningsliv, familjer och valfrihet på ett vinnande sätt, skriver tre moderata kommunpolitiker.

Publicerad: 10 september 2015, 07:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FritidshemVälfärd

En fråga som då och då kommer upp till diskussion rör fritidshemmen då många barn efter sin vanliga skoldag spenderar en hel del tid där. Traditionellt är fritidshemmen oftast en del av skolans verksamhet med rektor som ansvarig och det har funnit få försök att utveckla verksamheten i helt nya riktningar. Moderaterna och Alliansen i Tyresö har dock tagit det steget med Profilfritids. Vi tror att vår modell har mycket att bidra med om den sprids till många andra kommuner.

Från att tidvis och i många kommuner mer eller mindre ha varit ren förvaring är fritidshemmen i de flesta kommuner i dag moderna verksamheter som betonar omsorg, lärande och stimulans av barns och ungas intressen. Vi här i Tyresö har nu tagit nästa steg och visar vägen för en fritidsmodell där dessa intressen ännu bättre möts och uppmuntras genom att också involvera föreningslivet.

Som första kommun i landet drog Tyresö hösten 2014 igång ett pilotprojekt som vi valt att kalla för ”profilfritids”. En unik form av fritids som drivs av en förening med profilering inom kultur, idrott eller hälsa. Fyra utförare har blivit godkända, som enskilda föreningar eller i samarbete med andra, i projektet som löper över två år. Projektet har mötts av stort intresse och entusiasm och allt tyder på att det när vi utvärderar projektet visar sig ha varit positivt. Vi kan redan nu säga att vi kommer att permanenta och utöka satsningen då intresset varit över förväntan. Ja i vissa fall har anmälningarna till och med överträffat antalet platser, ett mycket gott tecken mot bakgrund av att det är ett helt nytt koncept som prövas.

Profilfritids riktar sig till barn mellan 9-12 år och finansieras precis som vanligt fritids genom anslag. Anordnaren har dessutom rätt att ta ut en avgift, motsvarande den för fritidshemmen. Att det finns personal med erfarenhet av arbete med barn och unga är ett krav som ställs men annars är det föreningarna själva som står för organiseringen vilket bidrar till ökad mångfald och ett intressantare utbud. Bland de föreningar som gått in i projektet i Tyresö finns Korpen, ridklubben, fotbollen och basketen.

Den stora vinsten med profilfritids är givetvis mer valfrihet eftersom barn och familjer ges möjligheten att välja strukturerade eftermiddags- och lovaktiviteter utifrån egna intressen och inte bara begränsas till ordinarie fritidsverksamhet. Men det skapar också förutsättningar för de föreningar som vill och kan, att både organisera, finansiera och bredda en verksamhet som många gånger redan finns, men som bedrivs helt ideellt. Ökad valfrihet och bättre möjligheter för våra föreningar är ingen dålig kombination.

I bland annat Västervik har man nu tagit intryck från Tyresö och Moderaterna driver frågan där.  Vår förhoppning är dock att profilfritids ska få ytterligare spridning runt om i landet. Fritidsverksamheten behöver ofta ett lyft och vi har en modell som gör alla till vinnare.

Fredrik Saweståhl, kommunstyrelsens ordförande (M), Tyresö

Dick Bengtson, ordförande Kultur- och Fritidsnämnden (M)

Anki Svensson, skolkommunalråd (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FritidshemVälfärd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev