Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Förbjud vildar i alla politiska församlingar”

Moderaten Patrick Reslows avhopp till SD aktualiserar problemet med politiska vildar. Alla är fria att välja om och var de ska engagera sig, men att sitta som vildar är något som inte borde vara möjligt.

Publicerad: 22 maj 2017, 09:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jimmie Åkesson tillkännagav Patrick Reslows övergång vid en presskonferens i onsdags.

Foto: Henrik Montgomery/TT


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaModeraterna

Sverigedemokraterna får tillskott i sin riksdagsgrupp samtidigt som Moderaterna försvagas. Det är kontentan av förra veckans avslöjande då Jimmie Åkesson berättade att en moderat riksdagsman har gått med i SD istället.

Det avhoppet kan man självklart tycka vad man vill om, men jag själv beklagar det och ännu mer så beklagar jag valet av nytt parti. Jag både kan och inte kan förstå det. De andra partierna må ha skött migrationspolitiken på ett beklagansvärt sätt, men flera har ändå börjat vakna och därför så begriper jag inte valet som Patrick Reslow från Malmö, har gjort. Däremot lever vi i en demokrati och jag anser att alla ska ha rätt att välja vilken politik som de vill bedriva.

Alla är alltså fria att välja om och var de ska engagera sig, men att sitta som vildar är något som inte borde vara möjligt. En moderatpolitiker i Haninge sa för ett par år sedan att det borde förbjudas.

Det var något som jag själv drev när jag var politiker, och jag försökte för några mandatperioder sedan att få med mig alla partier i Stockholms län, men det var totalt dödfött. Alla ville uppenbarligen hålla dörren öppen till möjligheten att stanna i en församling, samtidigt som man har lämnat sitt parti, för jag fick knappt några reaktioner och fick jag det så ville man inte driva frågan i alla fall.

Men jag minns faktiskt en kollega från ett annat parti som tyckte att det som jag och mitt dåvarande parti drev var positivt. Däremot så kunde hon, som hon sa, inte ställa sig bakom vårt förslag, eftersom risken fanns att någon som blir felaktigt behandlad av sitt parti drabbas.

Jo, den risken finns alltid, och det är beklagligt när sådant sker, men jag tror ändå det bra mycket oftare händer att personen ifråga själv väljer att lämna och vara partilös i sin församling, eller går med i ett annat parti och således driver en annan politik.

När jag var aktiv som politiker var jag två gånger med och skrev till justitiedepartementet för att få till en lagändring, men utan resultat. Man ska vara medveten om att antalet politiska vildar i riksdag, landsting och kommuner tredubblades under de två mandatperioderna före innevarande. När halva nuvarande mandatperiod hade gått så hade vi hela 148 politiska vildar. Det här är orimligt och det lurar väljarna.

Nu går ändå flera av våra politiska företrädare ut och fördömer det Reslow gör, och bland dem finns Anna Kinberg Batra. Det är mycket positivt och förhoppningsvis så leder det äntligen någonstans. Även om mandatet är personligt så är det genom partiet, alltså Moderaterna, som Reslow har blivit vald.

Han säger själv att många väljare har lämnat M och vill se en annan politik som han nu kan driva, men det kan lika gärna vara så att de som har röstat på honom och Moderaterna vill se något annat än det kan nu kommer att jobba för. Hans gamla parti har alltså ett bra läge för att lyfta den fråga som tidigare inte varit intressant: Förbjud politiska vildar i alla politiska församlingar.

Katharina Wallenborg, studerande och före detta kommunalråd (Drevvikenpartiet), Huddinge kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev