Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Folktandvård och trygghet i fokus när SD tar över Örkelljunga

Publicerad: 4 oktober 2022, 10:57

Niclas Bengtsson (SD) blir kommunstyrelsens ordförande i Örkelljunga

Foto: Örkelljunga kommun

Sverigedemokraterna är Örkelljungas klart största parti och tar nu över styret av kommunen. ”Tryggheten är den stora frågan”, säger den tillträdande kommunstyrelseordföranden.

Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaModeraternaSocialdemokraternaSenaste nytt

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


I kommunvalet i Örkelljunga fick SD 35 procent av rösterna – hela 15 procentenheter mer än Socialdemokraterna som är näst störst. Under den gångna mandatperioden har kommunen styrts av M, KD och C i minoritet.

Nu tar Sverigedemokraterna makten tillsammans med Moderaterna. M, som backade i valet, lämnar över ordförandeposten till sverigedemokraten Niclas Bengtsson, som sedan 2018 varit oppositionsråd.

– Det känns väldigt bra att ha fått det här förtroendet, säger han.

SD nådde tidigt framgång i Örkelljunga och redan 2006, då Niclas Bengtsson blev aktiv, kom partiet in i fullmäktige med 7 procent. Sedan har det gått fort. 2014 var kommunen SD:s starkaste kommunala fäste.

Trots att det dröjt till nu innan SD nått den absoluta makten i Örkelljunga anser Niclas Bengtsson att partiet redan gjort avtryck i politiken.

– Vi har fått igenom en hel del eftersom Moderaterna närmat sig vår politik, säger han och nämner bland annat tiggeriförbudet och att en ny skola ska byggas.

Det är, enligt Niclas Bengtsson, ingen tvekan om vad som kommer att vara i fokus för det nya styret.

– Tryggheten är den stora frågan. Det är inte bara på gator och torg man ska känna sig trygg utan även i skolan. Vi har även många småföretagare ute på landsbygden som är drabbade av inbrott och stölder av maskiner och diesel, säger han.

Sverigedemokraterna kommer att fortsätta att driva på för fler ordningsvakter och bevakningskameror.

Även om det inte är strikt kommunala frågor så kommer Niclas Bengtsson även att arbeta för fler bussar och att Folktandvården återvänder till Örkelljunga.

LÄS MER: Karta: Här är det klart med nya styren 

LÄS MER: Hon blir första SD-topp utanför Sydsverige: ”Har mycket att lära”

Två nya SD-märkta kommunstyrelseordförande

Under den gångna mandatperioden har SD haft posten som kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, Hörby, Svalöv och Bjuv.

Redan nu är det i praktiken klart att Louise Erixon fortsätter som kso i Sölvesborg och Teddy Nilsson i Svalöv. Det mesta talar också för att Cecilia Bladh in Zito behåller uppdraget i Hörby.

Nya SD-toppar den här mandatperioden är hittills Maria Liljedahl i Köping och Niclas Bengtsson i Örkelljunga.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev