Kommunpolitik
Folkpartist: Att tillåta tiggeriet är cyniskt
Publicerad: 27 april 2015, 14:25
Torkild Strandberg (FP) vill att även Sverige inför ett tiggeriförbud, exempelvis efter dansk modell.
Tiggeri permanentar fattigdom och utanförskap. Det hävdar Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, som i en debattartikel går emot partilinjen och förespråkar tiggeriförbud. – Det politiska systemet är för passivt, säger han.
Idén om ett tiggeriförbud enligt dansk modell presenterades i en debattartikel i söndagens Sydsvenskan. Reaktionerna har varit blandade, men Torkild Strandberg upplever att han har ett stöd bland partivännerna lokalt.
- Förslaget har vuxit fram efter en tids diskussioner. I Danmark har man ett förbud och där är problemet mindre, konstaterar kommunalrådet.
Men fattigdomen är väl lika stor även om den inte syns på Köpenhamns gator längre?
- Jo, men om man ställer frågan på det sättet så antyder man att fattigdomen bekämpas effektivare genom tiggeri. Och det tycker inte jag. De här människorna lever under orimliga och ovärdiga förhållanden i Sverige och det går inte att försvara.
Ser du inte en risk för att deras situation glöms bort om den inte längre är synlig för oss?
- Jo kanske det. Men jag skriver också tydligt i artikeln att förbudet ska kombineras med krav på Rumänien att hantera sina medborgare på ett värdigt sätt.
Folkpartiet centralt är dock emot ett förbud och vill i stället ”bekämpa orsakerna till att människor tigger”. Vad säger du om den linjen?
- Det är att acceptera förfärliga symtom på fattigdomen. Ett samhälle måste reagera väldigt starkt när man ser de förhållanden som de här människorna lever under.
Om det är boendet som är problemet kan man då inte se till att de får bo bättre i Sverige?
- Det är ingen långsiktig lösning att ordna med bostäder. Och att tillåta tiggeri är heller ingen lösning. Det är cyniskt att inbilla sig att man är snäll för att man låter människor sitta och be om mynt utanför Ica i vinterkylan.
Torkild Strandberg tycker att det är viktigt att frågan om ett förbud väcks för att på så sätt sätta press uppåt. I dag upplever han att ingenting alls händer, trots att problemet är akut när det växer fram kåkstäder i allt fler kommuner.
- Om man vill bevara förtroendet för det demokratiska systemet så kan man inte göra så. Varken regering eller opposition har någon klar linje.
I dag är SD enda partiet som säger ja till tiggeriförbud – hur känns det att ställa sig på deras sida?
- Det gör jag inte, det handlar inte om att ställa sig på någon sida. Jag fattar inte mina politiska beslut efter vad Sverigedemokraterna tänker.