Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Folkomröstning om omdebatterad infart avgjord

Publicerad: 12 september 2022, 15:01

Det blev nej till hotellbygget i Halmstad

Halmstad säger nej till ett nytt hotellbygge i en lokal folkomröstning. Utöver Halmstad höll även Söderhamn och Trelleborg folkomröstningar i samband med det allmänna valet – samtliga efter folkinitiativ.


Ämnen i artikeln:

Folkomröstning

I Trelleborg har invånarna efter en infekterad debatt röstat om huruvida infarten till hamnen ska gå väster- eller österifrån. Runt 42,6 procent röstade för en östlig hamninfart medan 40,0 procent röstade för en västlig, rapporterar Trelleborgs Allehanda. 15 procent avstod från att rösta och valdeltagandet var 68,3 procent.

Bara dagar före valet JO-anmäldes Trelleborgs kommun – som vill flytta dagens hamninfart från väster för att frigöra ytan och få bort den tunga trafiken – för den informationsfilm som skulle hjälpa väljarna, då den ansågs partisk och vinklad till östsidans fördel.

I Halmstads första lokala folkomröstning handlar det om ett nytt hotellbygge och tidigt på måndagsmorgonen står det klart att nej-sidan vinner med över 10 000 rösters övervikt, rapporterar SVT Halland. 76 procent av Halmstads röstberättigade deltog i valet.

I Söderhamn har medborgarna fått möjlighet att säga sitt i två omröstningar som rör kommunal etablering av vindkraft. Resultatet väntas på fredag, uppger valnämndens ordförande Maria Svensson för TT.

LÄS MER: Kommunikatörer anklagas för valfusk – hotellbygge väcker starka känslor

LÄS MER: Folkomröstningar mot storbyggen på valdagen

LÄS MER: Forskarråd: Ge fullmäktige makt säga nej till folkomröstningar

/TT

Ämnen i artikeln:

Folkomröstning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev