onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Folket säger nej till allt - inklusive trängselskatt

Publicerad: 15 september 2014, 08:38

Göteborgarna sa nej till trängselskatt i söndagens folkomröstning.

Fråga folket och folket säger nej. Samtliga idéer i de sex lokala folkomröstningarna avfärdades av väljarkåren, med Göteborgs nej till trängselskatt som det kännbaraste för lokalsamhället.

Ämnen i artikeln:

Folkomröstning

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


Det var stora frågor och inte fullt så stora som avgjordes i sex lokala folkomröstningar i samband med söndagens val. Den största avhandlades förmodligen i Göteborg: ja eller nej till den redan införda trängselskatten är i förlängningen en fråga om 14 miljarder till det stora västsvenska infrastrukturpaketet. En tredjedel av den totala finansieringen av projektet, där tågtunneln Västlänken bär största kostnaden.

Två av 297 valdistrikt kvarstår att räkna på måndagsmorgonen men utslaget verkar tydligt: 57 % säger nej, 43 procent ja. Valdeltagandet ligger på 73 procent.

Frågan är vilken betydelse folkets röst kommer att få. Det är bara det lokala partiet Vägvalet, som med understöd av kvällstidningen GT och i viss mån Sverigedemokraterna, drivit ett nej till trängselskatten. De etablerade partierna vill gärna ta in pengarna av bilisterna, och har rest stora tvivel mot att låta den rådgivande folkomröstningen få genomslag: utslaget måste vara mycket tydligt och valdeltagandet högt, har man sagt.

Vägvalets partiledare Theo Papaiannou anser att de kriterierna är väl infriade och att Västlänken nu måste bort ur paketet. Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) har sagt att omröstningen gäller trängselskatten, ingenting annat. Det vill säga att infrastruktursatsningarna ska bli av även om trängselskatten inte blir kvar. Var pengarna i så fall ska hittas är oklart, partikamrater har samtidigt uteslutit en skattehöjning och från regionen har klargjorts att mer pengar inte finns att hämta där.

Trängselskatten infördes 2013 och är beslutad av riksdagen. För att den ska slopas krävs nytt riksdagsbeslut.

I Upplands Väsby tillfrågades folket om de ville ha en ny sjönära stadsdeli kommunen, Väsby sjöstad. Det vill dom inte. Idén får nej av 49 procent, ja av 44 procent. I Botkyrka gällde frågan om stadsdelen Tullinge ska bli egen kommun. Rungande nej! 69,5 procent emot, bara 26 procent för. Bland de röstande i just Tullinge var siffrorna ungefär de omvända, men betydligt fler bor i andra delar av kommunen.

I Bengtsfors blev det nej till att bilda en gemensam Dalslandskommun. Övriga Dalslandskommuner tillfrågades inte.

I Ljusnarsberg sade 65 procent av de röstande nej till att byta namn till Kopparberg.

25 öres skattehöjning för att bygga en simhall, det var ämnet för Tjörns folkomröstning. 51 procent av de röstande var emot, 41 procent för. Valdeltagandet var 74 procent.

Folkomröstningarna - så gick det

Göteborg – Trängselskatten

JA: 43 %

NEJ: 57%

(295 av 297 valdistrikt räknade)

Bengtsfors – Storkommun i Dalsland

JA: 39 %

NEJ: 46 %

Upplands Väsby – Ny stadsdel Väsby Sjöstad

JA: 44 %

NEJ: 49 %

Botkyrka – Tullinge egen kommun

JA: 26 %

NEJ: 70%

Tjörn – Simhall

JA: 41 %

NEJ: 51 %

Ljusnarsberg – Namnbyte

JA: 31 %

NEJ: 65 %

Folkomröstningarna är rådgivande. Differensen upp till 100 % beror på ogiltiga eller blanka röster.

___________

Läs också:

SD får 704 nya mandat

KD-skrällen och V-fiaskot

Vem ska nu bestämma i landstingen?

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev