Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Flyktingbarnen förtjänar ett rättssäkert mottagande

Det finns flera kvalitetsbrister i mottagandet av ensamkommande i form av bristande likabehandling, otillräckliga riktlinjer och ofullständiga kunskaper om barnens och ungdomarnas behov, visar en ny rapport från Stockholms Stadsmission som släpps i dag.

Publicerad: 16 september 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Många gode män gör ett utmärkt arbete, men inte alla. De ensamkommande kan inte räkna med att få en likvärdig behandling.

Foto: Robin Benigh


Ämnen i artikeln:

FlyktingbarnFlyktingmottagandeFlyktingpolitikEnsamkommandeAsylsökande unga

Du är 15 år och det är första dagen på terminen, men du har ingen skola att gå till, eftersom ingen har anmält dig. Du mår dåligt. Men ingen följer med dig in till doktorn, ingen du känner kan hålla din hand när du får reda på att du har drabbats av en allvarlig sjukdom.

Du får reda på att du ska flytta för tredje gången på ett halvår, bort från alla som för en tid gett dig trygghet och stabilitet i tillvaron. Du bestämmer dig för att rymma och försvinna från en tillvaro som inte fungerar. Ingen bryr sig om att leta efter dig. Efter ett par dagar avskrivs ditt ärende hos myndigheterna.

I dag lanseras Stockholms Stadsmissions Barn- och Ungdomsrapport. Av rapporten framgår det att det finns kvalitetsbrister i mottagandet av de ensamkommande i form av bristande likabehandling, otillräckliga riktlinjer och ofullständiga kunskaper om barnens och ungdomarnas behov.

Det finns flera orsaker till de brister som finns, men många av problemen bottnar i att det i dag inte finns någon som har huvudansvaret för de ensamkommande. Ansvaret är i stället uppdelat på en mängd olika aktörer som varken samarbetar eller samordnar sin verksamhet i tillräcklig mån – allas ansvar blir alltför lätt ingens.

Det leder inte bara till att ensamkommande barn och unga riskerar att hamna mellan stolarna. Det bidrar även till att systemfel inte uppmärksammas och åtgärdas i den omfattning som det skulle behövas.

Ett sådant exempel är systemet med gode män. En god man är en lekman som ska företräda den ensamkommande. Bland annat ska gode mannen se till att barnet eller ungdomen får gå i skolan, få tillgång till hälso- och sjukvård och ett boende. De ska också följa med på utvecklingssamtal i skolan och gå med till doktorn.

Många gode män gör ett utmärkt arbete, men inte alla. De ensamkommande kan inte räkna med att få en likvärdig behandling – och systemet är därmed inte rättssäkert.

Systemet kritiseras därför med rätta från flera håll – även inifrån de egna leden. Stockholms Stadsmission har låtit undersökningsföretaget Ipsos fråga överförmyndare i landets tre största storstadsområden vad de tycker om systemet med gode män. Drygt en fjärdedel av överförmyndarna uppger att systemet fungerar dåligt.

De är inte ensamma om sin kritik, även Sveriges Kommuner och Landsting och Barnombudsmannen anser att systemet har brister. Trots att bristerna är välkända har mycket lite gjorts för att rätta till dem.

De ensamkommande är inte en homogen grupp. De kommer från olika länder, olika sorters familjer och har olika erfarenheter med sig i bagaget. Det som de har gemensamt är att de kommit till Sverige i hopp om ett bättre liv, fritt från trauman och övergrepp.

De har rätt till en trygg och rättssäker uppväxt. De förtjänar att vi alla gör vårt bästa för att ge dem ett så bra mottagande som möjligt genom att aktivt arbeta för att förbättra kvaliteten i mottagandet.

Som ett första steg på vägen till ett bättre mottagande föreslår Stockholms Stadsmission följande åtgärder:

1. Att systemet med gode män och särskilt förordnade vårdnadshavare reformeras så att varje barn och ungdom kan räkna med lika behandling.

2. Att det skapas ett nationellt kunskaps- och resurscenter för ensamkommande barn och unga med syfte att samla, komplettera och sprida kunskaperna om de ensamkommande.

Marika Markovits, direktor Stockholms Stadsmission

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev