Kommunpolitik
Flera lokala partier gick starkt framåt
Publicerad: 16 september 2014, 10:14
I Vadstena tog bara tre månader gamla Konsensus hem var fjärde röst. Foto: Konsensus, Facebook.
Lokala partier fria från blocktillhörighet vann starkt stöd på flera håll i landet. I Vadstena tog till exempel purfärska Konsensus var fjärde röst och tangerade Socialdemokraternas väljarstöd bara tre månader efter födseln och i Dorotea vann Dorotea kommunlista en storseger.
Ämnen i artikeln:
LokalpolitikFöre sommaren fanns inte Konsensus – För Vadstenas bästa. I söndags fick partiet 1 342 vadstenabors röster. 26,7 procent av väljarstödet och exakt lika många röster som Socialdemokraterna. Konsensus får minst 9 mandat, det tionde hänger på valmyndighetens sluträkning.
Partiets andranamn Frida Edholm menar att resultatet visar att medborgarna längtat efter ny politisk kraft. En relativt ung lista lockade inte minst barnfamiljer att rösta på partiet.
– Vi har visat vilja och visioner att ta Vadstena framåt, och det har verkligen saknats i kommunpolitiken senaste åren.
Partiets bärande idé är bostäder och nya invånare. Lilla Vadstena, dryga 7000 invånare, behöver växa till 10 000 invånare för att få vara egen kommun i framtiden, resonerar Konsensus. Men byggandet har stått still.
– Man har varit så oense politiskt och bara överklagat varandras förslag. Det håller inte att bara prata om bostäder en mandatperiod till, säger Frida Edholm.
Konsensus har inte samarbetet med något av de traditionella partierna eller blocken. Hur Vadstena ska regeras är därför en helt öppen fråga, enligt Frida Edholm.
– Vi har pratat med både socialdemokraterna och moderaterna idag. Vad jag förstått så välkomnar båda oss in i fullmäktige. Men vi ska prata oss samman den här veckan innan vi tar ställning.
Västerbotten blev de lokala partiernas mest givande betesmark. Icke riksdagspartier dominerade kommunvalet i de tre grannkommunerna Dorotea, Malå och Åsele. I Åsele blev Åselepartiet störst med 34 procent och nystartade Opinion nådde 17 procent, medan socialdemokraterna föll tungt. Dorotea kommunlista, DKL, klämde till med en brakseger med 39 procent av väljarna, en ökning med 17 procentenheter. Förlorare blev regerande socialdemokraterna som tappade mer än hälften av väljarna, från 48 till 22 procent.
– Det är en ganska tydlig signal att väljarna är missnöjda med hur kommunen styrts, konstaterar MatsErik Westerlund, DKL.
Dorotea kommunlista satt med i den styrande alliansen i tre mandatperioder fram till 2010 när socialdemokraterna och vänsterpartiet vann majoriteten. Men perioden har varit turbulent, Dorotea är inne på femte kommunchefen på fyra år exempelvis. Nu tänker sig Dorotea kommunlista mer av samförstånd i kommunpolitiken, poängterar MatsErik Westerlund.
– Vi har inte råd att tänka partipolitiskt i så små kommuner. Vi är större än S och V tillsammans och kan regera utifrån det. Men vi ska analysera nu, och vi är beredda att samarbeta med alla partier.
Dramatiska fall för styrande partier och stora framgångar för lokala alternativ hittas också i resten av landet, exempelvis i Lysekil (bakslag för S och FP), Eda (bakslag för C), Övertorneå (bakslag för S) och Vetlanda (bakslag för M).
Sett över hela landet ökade stödet för icke riksdagspartier i kommunvalet med en fjärdedel, från 4,0 procent till 5,3 procent. Största delen av ökningen stod Feministiskt initiativ för som drog 1,2 procent av väljarstödet i kommunvalet och tog plats i 13 fullmäktigeförsamlingar.
Största lokala partierna
Parti, kommun, andel i procent av rösterna
■ Dorotea kommunlista, Dorotea 39,1
■ Åselepartiet, Åsele 34,9
■ Nykvarnspartiet, Nykvarn 29,2
■ Malålistan, Malå 28,1
■ Hela Edas lista, Eda 28,0
■ Konsensus – för Vadetsenas bästa, Vadstena 26,7
■ Perstorps Framtid, Perstorp 24,8
■ Lysekilspartiet, Lysekil 22,8
■ Övertorneås Fria Alternativ, Övertorneå 22,0
■ Bjärepartiet, Båstad 21,9