Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Fler studentbostäder för en växande kunskapsregion

Nu öppnas anmälan till höstens högskoleutbildningar. Samtidigt pågår bostadspolitiska samtal om hur bostadskrisen ska lösas. Redan år 2013 satte vi ett mål att öka antalet studentbostäder med 50 procent till 2017. Prognosen är att målet nås. Ingen student ska behöva välja bort studier i Stockholm på grund av bostadssituationen.

Publicerad: 15 mars 2016, 09:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nya studentbostäder på Campus KTH i Stockholm. En del av de 6 000 nya bostäder för studenter i Stockholmsregionen som nu byggs.

Foto: Utopia arkitekter


Ämnen i artikeln:

HögskolanBostadsbyggande

När vi startade projektet Sthlm6000+ lovade vi 6 000 nya studentbostäder till år 2017. I dagsläget har vi färdigställt över 1 300 studentbostäder och prognosen för 2017 är att vi når målet om 6 000.  Än mer glädjande är att byggandet inte avstannar 2017, utan fortsätter i samma höga takt. Studentbostadsbyggandet i Stockholm går på högvarv.

För dryga månaden sedan fick Sveriges största studentbostadsföretag, Stockholms studentbostäder (SSSB), klartecken för att bygga 750 nya studentbostäder på Lappkärrsberget i Stockholm. På Campus KTH tillkommer nära 1 000 studentbostäder och sent i höstas togs det första spadtaget för Campus Albano, som kommer att ge ytterligare 1 000 student- och forskarbostäder. Albano blir ett vetenskapligt nav som binder samman Stockholms universitet med Kungliga Tekniska Högskolan.

Lärosätena i Stockholms län är centrala för hela regionens utveckling. Om studenter och forskare väljer bort Stockholm på grund av bostadsbrist förlorar hela regionen i utvecklings- och konkurrenskraft. En växande och framgångsrik region förutsätter att dess lärosäten kan utvecklas och locka studenter och forskare från hela världen. Stockholm ska vara attraktivt även som studentstad.

Det ökade byggandet verkar också ha fått effekt i förmedlingsstatistiken. Förra året slog Bostadsförmedlingen i Stockholm rekord i antal förmedlade studentbostäder. Totalt förmedlades nästan 1 700 studentbostäder vilket var en ökning med hela 21 procent jämfört med året innan. Även antalet hyresgäster som flyttade in hos Stockholms Studentbostäder slog rekord i fjol: 3 500 nya hyresgäster i SSSB:s bostäder är en ökning med över 10 procent jämfört med år 2014.

Att bygga och planera för bostäder tar tid. Utöver lärosäten, byggherrar, arkitekter och fastighetsägare ingår flera kommuner som styrs av olika partier i projektet. Det är bara tillsammans, över kommun- och partigränser, som vi kan lösa en av de viktigaste utvecklingsfrågorna för hela regionen: Hur morgondagens studenter och forskare ska kunna bo och verka i Stockholm.

När många aktörer binder upp sig kring ett gemensamt och mätbart mål som följs upp kontinuerligt skapas kraft. Ansvaret bollas då inte runt utan vi antar alla samma utmaning. Tack vare gemensamma mål har vi fått spaden i marken, skapat dialog om framtidens studentboende och fått ett ömsesidigt utbyte av värdefulla kunskaper och erfarenheter om studentbostadsbyggande.

Projektet Sthlm6000+ är ett gott exempel på en samarbetsmodell för ökat bostadsbyggande. Projektet går i mål först år 2017, men redan höstterminen 2016 hoppas vi att de blivande studenterna ska känna tillförsikt inför kommande bostadssökande.

Karin Wanngård, finansborgarråd (S) Stockholms stad

Chris Heister, landshövding, Stockholms län

Karin Dahlman-Wright, vikarierande rektor Karolinska institutet

Anna Wallgren, ordförande Stockholms studentkårers centralorganisation

Ingrid Gyllfors, vd, Stiftelsen Stockholms studentbostäder (SSSB)

Johan Ödmark, vd Kista Science City

Sten Wetterblad, ordförande Sthlm6000+, regiondirektör Akademiska Hus

Daniel Dronjak Nordqvist, kommunstyrelsens ordförande (M), Huddinge kommun

Henrik Thunes, kommunstyrelsens ordförande (M) Sollentuna kommun

Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande (M) Solna

Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande (M) Nacka

Leif Gripestam, kommunstyrelsens ordförande (M), Täby

Torbjörn Rosdahl, finanslandstingsråd (M)

Astrid Söderbergh Widding, rektor Stockholms universitet

Peter Gudmundson, rektor KTH

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HögskolanBostadsbyggande

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev