Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Fi tar mandat i 13 kommuner

Publicerad: 15 september 2014, 08:37

Fi är starkast i Simrishamn, Gudrun Schymans hemkommun.

Fi lyckades inte ta sig in i riksdagen men gör entré i totalt 13 kommuner inklusive Gudrun Schymans hemkommun Simrishamn. Starkast stöd fick partiet i Simrishamn, Stockholm och Gullspång.


Det blev inte någon comeback för Feministiskt Initiativs talesperson Gudrun Schyman i riksdagen – det här valet. Däremot är valet 2014 en framgång för partiet på kommunnivå. Feministiskt Initiativ lyckas ta sig in i 13 av de 21 kommuner som partiet ställde upp i.

Fi får väljarstöd i 238 kommuner och ökar från 0,3 till 1,2 procent i kommunvalet jämfört med 2010. Framför allt har partiet ett starkt stöd i storstäder och universitetsstäder.

– Det är klart att det är en besvikelse för Fi att inte komma in i riksdagen, men det är en klar framgång för dem på kommunal nivå. Många av de partier som har nått riksdagen har börjat lokalt. Så totalt sett måste valet räknas som en framgång för Fi, säger Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Från att Fi tidigare bara har varit representerade i Gudrun Schymans hemkommun Simrishamn ser partiet ut att få 27 mandat i totalt 13 kommuner, enligt Valmyndighetens preliminära siffror. Starkast väljarstöd har Fi i Simrishamn, Stockholm och Gullspång. I Stockholm, Umeå och Göteborg får Fi tre mandat i kommunfullmäktige.

– Det känns dubbelt. Resultatet i riksdagsvalet var inte det vi hade räknat med. Men det är väldigt glädjande vi har klivit in i flera kommuner i Sverige, säger Stina Svensson, förstanamn på Fi:s lista i Göteborg.

Förutom att ta plats i större städer, som Norrköping och Uppsala, tar Fi även mandat i Kiruna, Svalöv och Sala, enligt den preliminära rösträkningen.

I Gullspång i Västra Götaland ser partiet ut att ta två mandat.

– Det känns helt fantastiskt och jätteroligt. Just nu känns det viktigt att få ett andra mandat men det är öppet så vi får se hur det blir. Men vi har kommit in i kommunfullmäktige och det hade vi inte kunnat föreställa oss för några månader sedan, säger Lii Bergman, överst på Fi:s lista i Gullspång.

Maria Ottoson, Reporter

Så här gick det för Fi i valet

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/fi_mandat_0.pdf

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev