lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Fi: Sluta föra era väljare bakom ljuset, Miljöpartiet

Miljöpartiet måste sluta lura sina väljare genom att hitta på historier om vilka fantastiska satsningar de har fått igenom på miljöområdet i samarbete med Alliansen, skriver representanter för Feministiskt initiativ Stockholm.

Publicerad: 24 oktober 2018, 07:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

MP har svikit stockholmarna.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån.


Ämnen i artikeln:

StockholmMiljöpartietFeministiskt initiativ

Slutreplik. Daniel Helldén (MP) och Katarina Luhr (MP) har själva gett makten till Alliansen men använder SD som svepskäl för att behålla sina positioner i stadshuset. Menar de alltså att deras alliansvänner hade tagit hjälp av SD för att fälla rödgrönrosa beslut? Att Liberalerna och Centerpartiet inte menade allvar med att aldrig ge inflytande till SD? Helldén riktar en tung anklagelse mot sina nya alliansvänner.

Miljöpartiet måste sluta lura sina väljare genom att hitta på historier om vilka fantastiska satsningar det har fått igenom på miljöområdet i samarbete med Alliansen. Partiet hävdar också att det inte heller har gjort eftergifter i socialpolitiken. Sanningen är att Miljöpartiet har fått igenom väldigt lite till ett oerhört högt pris. Låt oss vara konkreta och diskutera sakfrågor.

MP påstår att det har ”satt stopp för” Östlig förbindelse och OS i Stockholm. Sanningen är att ingen över huvud taget har sagt ja till en Östlig förbindelse. Enligt Centerpartiet ska OS visst bli av, eftersom de har hittat ett sätt att kringgå politiska beslut. Den rödgrönrosa majoriteten hade redan inrättat nya naturreservat, minst två ytterligare låg redan på bordet.

När det gäller miljözoner som Miljöpartiet presenterat som en stor framgång så gäller ju detta, för att låna Moderaternas egna ord, ”endast en gata” – nämligen Hornsgatan. Det finns ingenting som säger att detta inte hade kunnat komma till stånd genom ett rödgrönrosa samarbete. Men Daniel Helldén vägrade att förhandla med någon annan än Alliansen trots försök från de rödrosa partierna i Stadshuset.

Priset som stockholmarna får betala är nyliberalism och en skrotad social-, bostads- och kulturpolitik. Kulturhuset Stadsteatern ska privatiseras och utförsäljningarna av allmännyttan återupptas för att finansiera skattesänkningar. Helldén och Luhr lyfter fram några enskilda satsningar inom sociala området och vi är glada över att ekonomiskt bistånd för papperslösa barnfamiljer är kvar. Men MP borde veta bättre, 2014 tog vi över en socialtjänst i förfall efter åtta år av alliansstyre. Socialsekreterare sa upp sig på löpande band. Det har krävts hundratals miljoner i satsningar för att komma tillrätta med socialtjänstens kris.

Det är märkligt att vi ens ska behöva påpeka detta för Miljöpartiet men nyliberalism fungerar väldigt dåligt ihop med en offensiv miljöpolitik. De blygsamma satsningar Miljöpartiet har fått igenom är ingenting värt när partiet tillsammans med Alliansen nu ser till att hela samhällets struktur bygger på marknadstänkande, konkurrens och vinstmaximering.

Sissela Nordling Blanco, gruppledare Feministiskt initiativ Stockholm

Anna Rantala Bonnier, vice gruppledare Feministiskt initiativ Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev