måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Fi: Glöm inte bort landsbygden i valrörelsen

När hörde ni senast en riksdagspolitiker diskutera konsekvenserna av den urbana normen? Eller nämna att städer varken är hållbara eller självförsörjande? Politiska analyser och förslag kan inte enbart utgå från storstäderna – Sveriges landsbygder måste också inkluderas, skriver företrädare för Fi.

Publicerad: 18 maj 2018, 03:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Klyftan mellan stad och land förtjänar att uppmärksammas mer.

Foto: Arne Forsell/Bildbyrån//Nils Jakobsson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

LandsbygdFeministiskt initiativ

Så är ännu en valrörelse igång med en partiledardebatt där svaret på alla frågor handlar om migration. En debatt där klyftan mellan stad och land helt glöms bort. För när de etablerade partierna ska förklara varför Sverige, vars samlade rikedomar är högre än någonsin, håller på att glida isär, så är det den senast anlände som får bära hela skulden - med undantag för C, Mp och V, vilket hedrar dem.

Valrörelser och politisk debatt syftar till att göra de politiska vägvalen tydligare för väljarna. Men när alla frågor ramas in på temat migration blir det svårt. Dagens ensidiga debattklimat döljer också effektivt de andra politiska beslut som i allra högsta grad påverkar flöden av resurser. Skatteflyktingar och kapitalets fria rörlighet förbises, liksom beslut som både borgerliga och socialdemokratiska regeringar stått för de senaste trettio åren. Beslut som faktiskt förklarar varför vi har ett kluvet land.

Till exempel hur Alliansens skattesänkningar har koncentrerat resurser till de kommuner där rika människor sover. Och om hur socialdemokraternas centraliseringspolitik under 1970-talet i kombination med svångremspolitiken på 1990-talet har bidragit till stora hål i kommunernas kassor runtom i landet. De flesta kommuner står idag i valet mellan att låna pengar, sälja av egna egendomar eller att lägga ner by- och kulturskolan och skjuta fram byggandet av äldreboendet.

Avsaknaden av samband och sammanhang blir på detta vis tydliga. När hörde ni senast en riksdagspolitiker diskutera konsekvenserna av den urbana normen? Eller nämna att städer varken är hållbara eller självförsörjande? Få talar idag om att samma system som slussar pengar från fattig till rik, också bidrar till att slussa resurser från land till stad.

När miljöfrågor diskuteras är kopplingen till migration självklar, eftersom klimatförändringar är en av de största anledningarna till folkvandringar både historiskt och i närtid. Det fasansfulla kriget i Syrien föregicks till exempel av långvarig torka. Men just där finns sällan migrationsfrågor med på ett lika självklart sätt.

När vi diskuterar lag och ordning, välfärd och skattepolitik och inte minst klimat och miljö så handlar det i grund och botten om att synliggöra och syna det ekonomiska och politiska system, som vi kan välja att behålla eller förändra. Men för att kunna göra det valet behöver vi få klara besked om ideologiska ställningstaganden och få veta vad partiernas politik innebär praktiskt och konkret.

Vi går till val på att omfördela resurser. Alla behöver välfärd som är rättvist fördelad över hela landet. Poliser, lantbrevbäring och service är viktigare än att nämnas i bisatser. Resurser som tas från landsbygder ska kompenseras skäligt och vi tycker att hela Sverige, det vill säga även landsbygder, ska placeras i självklart centrum i våra egna politiska analyser och förslag. Men det är även dags att ta fasta på det självklara att ”all utveckling är lokal - även den globala”. Endast så kan vi bygga ett samhälle, tillsammans, som är utvecklande för alla.

Vi menar att en djupare och tydligare valrörelse är möjlig och nödvändig. En valrörelse där alla tar sitt ansvar för att sätta in sakfrågor i större sammanhang. En valrörelse där frågor viktiga för både stad och land blir synliggjorda.

Gita Nabavi, partiledare Feministiskt initiativ (Fi)

Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ (Fi)

Inez Abrahamzon, riksdagskandidat och talesperson för lands- och glesbygdsfrågor (Fi)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev