fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Färre mandat för Fi – men ökning i Kiruna

Publicerad: 11 september 2018, 04:00

– Vårt mål var att fördubbla antalet röster och det lyckades vi med, säger Christine Brännvall, Feministiskt initiativs toppnamn i Kiruna, där partiet fått ytterligare ett mandat.

Foto: Johan Ylitalo/BILDBYRÅN

Minskat väljarstöd och den nya spärren mot småpartier gör att Feministiskt initiativ åker ur fullmäktige i de stora kommunerna Malmö, Norrköping och Umeå. Men i Kiruna jublar partiets toppnamn över fördubblat antal röster.

Ämnen i artikeln:

Valutgången 2018Feministiskt initiativPolitik

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Datawrapper är blockerad under “Visa våra partners”.

I Umeå fick Fi 2,1 procent av rösterna och lyckades därmed inte behålla sina tre mandat. Det krävdes 3 procent av rösterna för att ta sig in i kommunfullmäktige.

– Det var förstås en besvikelse, säger Minna Toivo, som toppade Feministiskt initiativs lista.

Möjligen var väljarna i Umeå också lite besvikna på Fi. I förra valet fick partiet 3,9 procent av rösterna och tre platser i kommunfullmäktige, men Fi har inte lyckats ha tre representanter på plats under hela mandatperioden. Den sista tiden före valet har två av tre stolar stått tomma.

– Det inger ju inte förtroende, konstaterar Minna Toivo.

Hon gissar att det klena valresultatet också beror på att partiet inte varit lika exponerat i medier inför detta val som inför valet 2014. Att det skulle vara partiets politik som inte attraherat väljarna tror hon inte.

– Nej! Vår politik handlar ju om mänskliga rättigheter, som egentligen är självklarheter.

I årets val hade Fi kandidatlistor i fler kommuner än vid förra valet. Men när rösterna räknats finns Fi representerat i lika många kommuner som tidigare, fast med färre mandat. Feministiskt initiativ har nu 22 mandat i 13 kommuner.

Fi försvinner från fullmäktige i Umeå, Norrköping, Malmö och Sala – men kommer in i fyra nya kommuner: Gnesta, Vilhelmina, Strömstad och Ödeshög. Totalt förlorar partiet fyra mandat.

I Kiruna har Fi utökat antalet mandat från ett till två, tack vare ett fördubblat väljarstöd. I lilla Kiruna betyder det att partiet gått från 241 till 519 röster.

– Strålande! Vårt mål var att fördubbla antalet röster och det lyckades vi med, kommenterar Christine Brännvall, som är partiets toppnamn i kommunvalet.

Under den gångna mandatperioden har Fi ingått i den styrande majoriteten i Kiruna, som bestått av den udda kombinationen Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna, Sámelistu och Feministiskt initiativ. Just den koalitionen har inte längre majoritet och enligt Christine Brännvall är det oklart hur en ny styrande koalition kan komma att se ut.

Miljöpartiet åker nu ur Kirunas fullmäktige, men Christine Brännvall tror inte att det beror på Fi:s framgång.

– Vi har förmodligen tagit röster från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, säger hon.

I Gnesta gjorde Fi en stark framryckning i valet och fick för första gången ett mandat i fullmäktige.

– Vi har gjort en bra kampanj. Partiledaren Gudrun Schyman har varit här och filmen om henne har visats på den lokala biografen, säger Anja Probst, som toppar Fi:s lista.

Enligt sin lokala valplattform kommer Fi att kämpa för återinförd kulturnämnd, ett kulturhus och sex timmars arbetsdag i äldreomsorgen.

Men i Malmö är det dystrare stämning hos Fi. Drygt 2 000 väljare och båda mandaten i fullmäktige har gått förlorade.

– Det är sorgligt, jobbigt och förvånande, säger Jonna Böhler, partiets toppnamn i Malmö.

Hon tror att många väljare valt att lägga sin röst på ett säkrare alternativ än Fi, eftersom det numera finns en spärr mot små partier även i kommunerna.

– Det har funnits en rädsla för att rösten ska vara bortkastad, säger Jonna Böhler.

Hon är ändå hoppfull inför framtiden och påpekar att Fi behåller sina tre mandat i Stockholms kommun, trots att partiet även där förlorat tusentals väljare.

I partiledaren Gudrun Schymans hemkommun Simrishamn, som varit Fi:s starkaste fäste, gick partiet också back och miste ett mandat.

Totalt 59 200 personer röstade på Fi i kommunvalet. Knappt 40 000 personer lade sin röst på Fi i valet till landstingen och regionerna, vilket inte någonstans räckte till ett mandat.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev