Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Färre elbränder är också kommunernas ansvar

Möt det ökade antalet elrelaterade bränder med elbesiktningar och tydligare regelverk, skriver elsäkerhetsexperten Joakim Grafström och uppmanar kommunerna att gå före.

Publicerad: 8 juli 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kommunerna kan kräva besiktning av elen som villkor för bygglov, menar debattören.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

SäkerhetKommuner

På senare år har de elrelaterade bränderna blivit fler. Varje månad betalar svenska försäkringsbolag ut skadeersättning för drygt 70 elrelaterade bränder, betydligt fler än i början av 2000-talet. Sedan dess har också antalet brandkårsutryckningar till följd av elrelaterade bränder ökat med omkring 20 procent.

Det framgår av EIOs nyligen publicerade elsäkerhetsbarometer, som sammanställer statistik om elsäkerhet i svenska hem.

Det finns flera förklaringar till att bränderna ökat. I många hus är elsystemen gamla och slitna. Kablar och elcentraler i en villa kan hålla länge, men till slut måste de bytas ut för att inte vara farliga, vilket alltför ofta inte sker.

Det har också blivit allt vanligare att privatpersoner renoverar sina hem, vilket har lett till att elinstallationer är felaktigt utförda. Var tionde bostadsägare uppger i vår barometer att de under det senaste året har utfört elarbeten som egentligen bara yrkespersoner får göra.

När våra medlemmar, de svenska elteknikföretagen, kommer ut till en villa eller ett fritidshus får de ofta börja med att riva ut och ersätta felaktiga installationer. Vanliga fel är spotlights som monterats utan hänsyn till att de blir heta när de tänds, elrör som dragits så att det bildas kondens och kablar som belastas för mycket.

Det offentliga Sverige tar brandrisker på stort allvar, men när det gäller el i privata hem finns inga regelverk eller rutiner som gör att felaktiga eller slitna installationer upptäcks eller åtgärdas. Det finns inga krav på återkommande kontroll av el i hem. Och till skillnad från bland annat VVS och ventilation görs som regel inga besiktningar av elsystemen vid försäljning av villor och fritidshus. I många hus är elfel tickande brandbomber.

Danmark har valt en annan väg. Där är det sedan ett par år obligatoriskt med besiktning av elsystemen vid försäljning av hus då säljaren tecknar en dolda fel-försäkring. De många besiktningar som gjorts efter den nya lagen har visat att 30 procent av husen i Danmark hade olagliga och farliga installationer. I 15 procent av husen var felen så allvarliga att de omedelbart innebar fara för personskada eller brand.

Hur vanliga och allvarliga elfelen är i Sverige vet vi inte, eftersom besiktningar inte görs systematiskt i Sverige. Våra medlemmar uppskattar dock att det finns installationer som är direkt farliga i vart femte hem.

De allt fler elbränderna visar att vi måste börja ta elfaror i privata hem på stort allvar. Sverige bör införa ett liknande system som i Danmark med elbesiktning vid försäljning av villor och fritidshus.

I brist på nationell lagstiftning skulle kommunerna kunna gå före, till exempel genom att kräva besiktning av elen som villkor för bygglov. Ett besiktigat elsystem ligger i alla parters intresse. Till skillnad från handikappanpassning, energieffektivisering och andra krav som kommuner redan ställer vid utfärdande av bygglov, är en besiktning ingen stor kostnad för husägaren.

Samhället bör också hjälpa hemmafixarna genom att förenkla dagens snåriga regelverk för el, så att det blir tydligt vilka installationer man får och inte får göra själv. Bygghandeln kan också bidra, genom att informera mer om vilka elartiklar som det krävs behörighet för att få installera.

Varje villa eller fritidshus som brinner upp är en tragedi. Elrelaterade bränder kan dock i många fall undvikas, om man tar reda på vilka fel som finns i ett hus och gör något åt dem.

Joakim Grafström, elsäkerhetsexpert, Elektriska Installatörsorganisationen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SäkerhetKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev