tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Extraordinär situation kräver att regeringen agerar

Flera kommuner uttrycker att de inte klarar att upprätthålla kvalitén i mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Att regeringen lämnar walk over i frågan när vi har den största tillströmningen asylsökande i modern tid är inte ansvarsfullt.

Publicerad: 20 augusti 2015, 10:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson sade senast i går att han har förtroende för både Migrationsverket och kommunerna, trots att kommunerna saknar boenden, familjehem och personal. Foto: Vilhelm Stokstad, TT


Ämnen i artikeln:

FlyktingbarnFlyktingmottagandeEnsamkommandeAsylsökande ungaKommunerFlyktingpolitikSocialtjänstlagen

Antalet ensamkommande flyktingbarn ökar kraftigt och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson har gått ut med ett nödrop där han inbjuder kommunerna till samtal om hur vi gemensamt ska kunna lösa den akuta situationen.

Det är självklart bra med dialog och att gemensamt försöka finna lösningar, men situationen är extraordinär och måste lösas här och nu. I modern tid har det aldrig kommit så många ensamkommande flyktingbarn som nu.

Flera kommuner ger uttryck för att de har stora svårigheter att upprätthålla kvalitén i verksamheten. I Mölndal är socialtjänsten tveksam till att de fullt ut följer barnkonventionen och socialtjänstlagen och även här i Solna är situationen pressad. Ensamkommande är en utsatt grupp och det är av stor vikt att mottagandet blir bra, så att ungdomarna får en bra start i Sverige.

Solna är en av de största ankomstkommunerna i Sverige för ensamkommande flyktingbarn. Det sker just nu en kraftig ökning i Solna liksom i övriga Sverige. I juli var det 333 ensamkommande som kom till Solna, vilket är en fördubbling i jämförelse med förra året då det under juli var 160 ungdomar som anlände.

Antalet ensamkommande överskrider tidigare prognoser. I Solna men också i andra kommuner jobbar tjänstemän febrilt för att lösa situationen. Bara under förra veckan öppnade Solna stad gemensamt med våra entreprenörer 59 stycken nya platser. Situationen är inte hållbar över tid.

Normalt brukar det ske en succesiv ökning av antalet ensamkommande fram till oktober. Risken är överhängande att det medför avsevärda kvalitetsförsämringar i mottagandet, vilket kan medföra problem på kort och lång sikt. Att kommuner redan nu ger uttryck för att de är tveksamma till om de följer lagstiftningen i alla dess stycken är mycket oroande.

Regeringen har vid upprepade tillfällen gett utryck för att de anser att Migrationsverket och kommunerna ska lösa den uppkomna situationen inom ramen för sina arbetsuppgifter. I går meddelade Mölndals kommun att de inte är fullt säkra på att de kan följa sina åtaganden.

Justitie- och migrationsministern Morgan Johansson sade senast i går att han har förtroende för både Migrationsverket och kommunerna, trots att kommunerna saknar boenden, familjehem och personal.

Regeringen aviserar förändringar först 2016. Fortsätter antalet ensamkommande att öka som hittills under året, kommer eventuella förändringar för sent. Det är därför mycket angeläget att regeringen omedelbart genomför en analys av läget i samråd med kommunerna och Migrationsverket så att nödvändiga åtgärder vidtas redan under hösten.

Regeringen har möjlighet att genomföra förändringar i höstens ändringsbudget så att kvalitén i mottagandet av ensamkommande säkras.

Det är angeläget att regeringen inte släpper frågan i avvaktan på ett nytt budgetår. Att regeringen lämnar walk over i frågan när vi har den största tillströmningen av ensamkommande flyktingbarn i modern tid är inte ansvarfullt.

Arion Chryssafis, (M) ordf socialnämnden, Solna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev